Na hlavný obsah

Zamestnávanie cudzincov na Slovensku bude jednoduchšie vo väčšom počte profesií

Poľnohospodári sú radi za každú pomoc.

Zamestnávanie cudzincov na Slovensku bude jednoduchšie vo väčšom počte profesií
V agrosektore a potravinárstve je nedostatok pracovných síl. Foto: RTVS

Vláda rozšírila okruh profesií, v ktorých možno jednoduchšie zamestnať ľudí z tretích krajín. Reaguje tak na nedostatok pracovnej sily v agrosektore a potravinárstve. Firmy tento krok privítali – no z dlhodobého hľadiska to, podľa nich – problém nerieši.

Od minulého roka platí, že ak sa niekto pôvodom z krajiny mimo Európskej únie chce zamestnať na Slovensku, môže dostať národné víza. Prijímanie pracovníkov sa tak urýchlilo. Týka sa to len niekoľkých profesií. Po novom v zozname pribudlo 35 pracovných pozícii zo spracovateľskej výroby.

„Máme už problém s nedostatkom pracovnej sily a Slovensko sa musí obhliadať po pracovníkoch z tretích krajín,“ zhodnotil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Problémom v agrosektore a potravinárstve sa v reportáži pre Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„To bolo na podnet poľnohospodárov a potravinárov, ktorým chýba nedostatok kvalifikovaných ľudí v určitých tých segmentoch, strašne veľa pekárov, ktorí majú problém, máte problém zohnať ľudí do živočíšnej výroby,“ vyjadril sa minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Chýbajú sezónni aj trvalí pracovníci

Takáto práca je časovo aj fyzicky náročná. Aj preto sa sem mladí príliš nehrnú a starší toľko nevládzu. V agrorezorte chýbajú sezónni aj trvalí pracovníci.

„Ľudí nahrádzajú pomaly stroje, ale aj tie vlastne musí niekto obsluhovať. No a samozrejme je to aj otázka nejakého finančného ohodnotenia,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„V 35-40 stupňových teplotách vo fóliovníku sedem, osem, deväť hodín, podľa toho ako treba, extrémne výkony podávajú. Tá sezóna teda netrvá týždeň, ani dva, takže toto je ťažké zohnať z domácich kapacít,“ priblížil agronóm Jozef Mertuš.

Poľnohospodári sú radi za každú pomoc. Krok vlády preto privítali. Potrebujú však také opatrenia, aby vedeli konkurovať zamestnávateľom na západe.

„Aby to bolo atraktívne pre ľudí, ktorí žijú v priestore Európskej Únie, aby práve tu našli o niečo vyššie ohodnotenie a uplatnenie, než to nájdu v okolitých krajinách, čo momentálne je presne opačne,“ vymenovala Jana Holéciová.

„Poľnohospodárstvo nie je typický druh práce, v tom zmysle, že ho môžeme rovnako daňovo a odvodovo zaťažovať. Keby sa tá legislatíva harmonizovala, už len s Poľskom alebo Maďarskom, so susednými štátmi, tak by sa nám dýchalo oveľa ľahšie. V konečnom dôsledku si myslím, že by to malo aj pozitívny vplyv na cenu nášho tovaru koncového pre zákazníka,“ vyvstelil agronóm Mertuš.

Nariadenie vlády o udeľovaní národných víz platí len dočasne, do konca roka. Ministerstvo práce potom plánuje celkové zmeny pri prijímaní cudzincov na slovenský pracovný trh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika