Na hlavný obsah

Leyenová vyzvala lídrov na spoločnú ochranu biodiverzity a skrotenie moci online gigantov

S prejavom vystúpila na Svetovom ekonomickom fóre.

Leyenová vyzvala lídrov na spoločnú ochranu biodiverzity a skrotenie moci online gigantov
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala v utorok (26. 1.) účastníkov Svetového ekonomického fóra (WEF) na globálnu dohodu o ochrane biodiverzity v rovnakom rozsahu a s rovnakými ambíciami, ako je parížska klimatická dohoda.

Von der Leyenová na online fóre uviedla, že bude za takúto dohodu lobovať na summite OSN o biodiverzite COP-15 v čínskom Kchun-mingu, predbežne naplánovanom na začiatok októbra.

„Bude to musieť byť ako COP21 pre klímu, pretože potrebujeme dohodu o biodiverzite v štýle parížskej dohody,“ povedala. 

Zároveň vyzvala amerického prezidenta Joea Bidena, aby spoločne s Bruselom spolupracoval na regulácii technologických gigantov.   

„Spoločne by sme mohli vytvoriť súbor pravidiel digitálnej ekonomiky, ktorý by platil na celom svete: od ochrany údajov a súkromia po bezpečnosť kritickej infraštruktúry,“ uviedla.

Na zásah do slobody prejavu musí existovať pevný právny rámec

EÚ v decembri predstavila návrh legislatívy zameranej na obmedzenie sily internetových gigantov. Krok Bruselu prišiel v čase, keď veľké technologické spoločnosti čelia čoraz väčšej kontrole na celom svete, a to aj v USA, kde protimonopolné úrady preverujú Google a Facebook. Regulačné orgány sa snažia udržať na uzde schopnosť firiem dominovať na trhoch a docieliť, aby boli viac zodpovedné za obsah zverejňovaný v online prostredí.

Von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že podnikateľský model online platforiem má vplyv nielen na slobodnú a spravodlivú hospodársku súťaž, ale aj na demokraciu a bezpečnosť krajín, ako aj kvalitu informácií. „Preto musíme skrotiť túto obrovskú moc veľkých digitálnych spoločností,“ povedala.

Dodala, že útok na americký Kapitol 6. januára zvýraznil „temnejšie stránky digitálneho sveta“ pri šírení nenávistných prejavov a dezinformácií. Trvá však na tom, že by mali existovať právne predpisy upravujúce otázky slobody online prejavu.

„Bez ohľadu na to, aké mohlo byť pre Twitter lákavé vypnúť účet prezidenta Donalda Trumpa, také vážne zasahovanie do slobody prejavu by nemalo vychádzať iba z pravidiel firmy,“ uviedla šéfka EÚ. „Pre takéto ďalekosiahle rozhodnutia musí existovať právny rámec,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika