Na hlavný obsah

Krajčí povolil použitie lieku ivermektín na liečbu koronavírusu

Má veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti.

Krajčí povolil použitie lieku ivermektín na liečbu koronavírusu
Liek ivermektín. Foto: Shutterstock

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) udelil povolenie pre neregistrovaný liek ivermektín. Liečivo získalo povolenie na terapeutické využitie proti ochoreniu COVID-19, zatiaľ na obdobie pol roka. RTVS o tom v stredu (27. 1.) informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Na MZ SR bola 26. januára doručená žiadosť hlavného odborníka pre infektológiu Ivana Schrétera o skupinové povolenie ivermektínu pre potreby zdravotníckych zariadení na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku ivermektín pre potreby zdravotníckych zariadení,“ informuje rezort s tým, že hlavnou indikáciou lieku je profylaxia a liečba pacientov s COVID-19. Liek by mal byť okrem nemocníc dostupný aj v lekárňach na lekársky predpis.

„Ivermektín je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19. Podporuje to narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podaniach z centier a krajín z celého sveta,“ dopĺňa ministerstvo. Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby proti covidu-19. Registrovaný je vo viacerých krajinách – vo Francúzsku, USA, Švédsku či Nórsku.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ešte v utorok (26. 1.) upozornil, že kolchicín a ivermektín nie sú registrované na liečbu ochorenia COVID-19. Podotkol však, že MZ SR môže povoliť liek na terapeutické použitie, čo rezort aj využil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko