Na hlavný obsah

Žiaci a študenti zostávajú na dištančnom vzdelávaní

Pre zlý vývoj situácie to odporučilo konzílium odborníkov.

Žiaci a študenti zostávajú na dištančnom vzdelávaní
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Situácia v súvislosti pandémiou koronavírusu sa nezlepšuju, počty hospitalizovaných neklesajú a pri takýchto číslach a vysokých počtoch úmrtí by bolo uvoľňovanie opatrení veľmi nezodpovedné, vyhlásil na štvrtkovom (28. 1.) tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Vzdelávanie na školách preto bude naďalej pokračovať dištančnou formou.

„Aby bol otvorený celý prvý aj druhý stupeň, musia byť splnené parametre ako počty pozitívne testovaných a reprodukčné číslo, a tieto musia byť kontinuálne v klesajúcom trende počas dvoch po sebe nasledujúcich týždňov,“ uviedol Krajčí.

Jarné prázdniny budú

„Komunikovali sme s epidemiológmi a dostali sme odporúčania, aby sme zotrvali v nastavených opatreniach,“ dodal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Prezenčná výučba v materských školách a na 1. stupni základných škôl pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry naďalej pokračuje.

Obaja veria, že sa situáciu podarí v priebehu nasledujúceho týždňa zlepšiť, aby sa študenti a žiaci vrátili do škôl od 8. februára.

„Do utorka budúceho týždňa zverejníme nový manuál, ktorý by mal fungovať od 8. februára, aby sme sa vedeli nachystať, aké tam budú platiť opatrenia,“ uviedol Gröhling. Potvrdil, že jarné prázdniny sa uskutočnia v riadnych termínoch, aké sú určené.

Manuál návratu do škôl čaká

Gröhling predstavil už v decembri manuál Návrat do škôl 2021, ktorý určoval podmienky návratu študentov do škôl od 11. januára. Pre nepriaznivú situáciu v súvislosti s pandémiou sa naň stále neprešlo.

Manuál pracuje so sedemfázovým COVID automatom, ktorý sa začína v zelenej monitorovacej fáze bez obmedzenia, prechádza cez dva stupne ostražitosti a končí v čiernom, štvrtom stupni varovania.

To, ako budú školy prechádzať jednotlivými stupňami od monitorovania po stupne varovania, automat určuje podľa štyroch definovaných kritérií – 14-dňovej incidencie, počet hospitalizovaných na 100 000 obyvateľov, trend 7-dňovej incidencie a zhodnotenie situácie na okresnej úrovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko