Na hlavný obsah

Protesty proti väzneniu Navaľného pokračujú, polícia zadržala vyše 5 000 ľudí

Demonštruje sa po celom Rusku.

Protesty proti väzneniu Navaľného pokračujú, polícia zadržala vyše 5 000 ľudí
Ruská polícia zadržala protestujúceho proti väzneniu Navaľného na námestí v Moskve. Foto: SITA/AP

Ruská polícia od nedeľného (31. 1.) rána zatkla pri protestoch proti väzneniu opozičného politika Alexeja Navaľného vyše 5 000 ľudí. Je medzi nimi aj jeho žena Julija, ktorú zadržali na demonštrácii v Moskve, oznámil Navaľného tím. Ruské médiá či agentúra Reuters informujú o zhruba 5 000 zadržaných, údaje rastú z minúty na minútu.

Hoci polícia pôvodne oznámila, že v Moskve prišlo na demonštráciu len okolo 300 ľudí, zahraničné agentúry píšu, že v hlavnom meste zadržali už viac ako 1 500 osôb. Protesty proti väzneniu Navaľného a režimu prezidenta Vladimira Putina sa konali na mnohých miestach Ruska aj pred týždňom, vtedy tiež zatkli Juliju Navaľnú a zhruba 3 000 ľudí.

„Keď budeme mlčať, prídu si zajtra pre kohokoľvek z nás,“ napísala Julija Navaľná na instagrame. Medzi zadržanými spojencami Navaľného je aj jeho mladší brat Oleg, ktorý je v domácom väzení.

Po celej krajine

Na sociálnych sieťach už medzičasom kolujú zábery najnovších policajných zákrokov. Na snímke z Kazane je vidieť, že policajti prinútili demonštrantov, aby si ľahli do snehu. V Petrohrade skončilo vo väzbe 100 ľudí. Polícia si tam podľa svedkov počínala násilne, použila omračujúce prostriedky aj slzný plyn.

V hlavnom meste úrady siahli k bezprecedentným bezpečnostným opatreniam. V okolí Kremľa uzavreli stanice metra, obmedzili autobusovú dopravu a nariadili uzavrieť reštaurácie a obchody. Organizátori moskovskej akcie dvakrát zmenili miesto stretnutia, pretože polícia zatarasila do niektorých častí mesta prístup peším. Nevytvoril sa preto homogénny dav, ale len menšie skupiny.

https://twitter.com/znak_com/status/1352910616604925953

Uzavreté ostalo aj centrum Vladivostoku, kde sa medzi 100 zadržanými ocitli aj novinári. Asi stovka Navaľného priaznivcov vyšla pri morskom pobreží na ľad, kde vytvorili zo svojich tiel písmeno N a výkričník. „Zatknú každého, kto už nevydrží na mraze a vráti sa na breh,“ poznamenal spravodajca denníka Kommersant. Demonštrovalo sa aj v meste Petropavlovsk-Kamčatskij či v Chabarovsku.

V sibírskom Tomsku, ktorý Navaľnyj navštívil krátko predtým, než vlani v auguste skolaboval, ľudia skandovali „Nechajte ho ísť“. Niekoľko desiatok ľudí prišlo protestovať aj v Jakutsku, hoci panovali 42-stupňové mrazy. „Protestujem prvýkrát. Je mi z toho totálneho bezprávia vrchnosti nanič,“ povedal podľa opozičných médií demonštrant Ivan.

Hovorkyňa ruského ministerstva vnútra Irina Volková v sobotu (31. 1.) vyhlásila, že ľudia by sa mali protestov zdržať pre pokračujúcu epidémiu ochorenia COVID-19. Každý, koho pristihnú pri porušovaní karanténnych opatrení, môže podľa nej čeliť trestnému stíhaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet