Na hlavný obsah

Vláda schválila sprísnenie COVID automatu, dôvodom je návrat detí do škôl

Členovia vlády schválili návrh pandemickej komisie.

Vláda schválila sprísnenie COVID automatu, dôvodom je návrat detí do škôl
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: SITA

Vláda v utorok (2. 2.) schválila s malými obmenami novelizovaný COVID automat tak, ako ho navrhla pandemická komisia. Prioritou pri schvaľovaní zmien bol návrat detí do škôl. „Uvedomujeme si, že potrebujeme dostať aspoň časť detí do škôl. Takéto uvoľnenie by sa mohlo zdať nezodpovedné, ale rozhodli sme sa, že sprísnime kritériá čiernej fázy, ktorá je momentálne v COVID automate, a týmito sprísnenými kritériami dovolíme, aby sa deti mohli vrátiť do škôl,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Na prechod z čiernej do menej prísnej bordovej zóny musí počet pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach klesnúť pod 3 000, o 20 % sa sprísnia kritériá pre sedemdňový priemer pozitívnych testov a takisto aj pre reprodukčné číslo.

„Slovensko je aktuálne v čiernej zóne COVID automatu, a teda aj od 8. februára budú platiť všetky súčasné opatrenia a zákaz vychádzania. Vzhľadom na sprísnené kritériá bude náročnejšie prejsť z čiernej do bordovej zóny,“ dodal Krajčí s tým, že čierna fáza bude pravdepodobne trvať ešte niekoľko týždňov.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo novelizovanú verziu COVID automatu:


Aktualizovaný COVID automat

Prísnejšia kontrola homeoffice aj predĺženie karantény

Vláda zároveň nariadi homeoffice pre všetkých ľudí, ktorým to umožňuje charakter ich práce. „Budeme kontrolovať zamestnávateľov,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dodala, že vláda pracuje na texte uznesenia vlády, ktorým na najbližšom zasadnutí s najväčšou pravdepodobnosťou predĺži núdzový stav aj s upravenými výnimkami.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu:

Na aktuálnu pandemickú situáciu na Slovensku má vplyv aj šírenie nového variantu koronavírusu, ktorý je až o 70 % infekčnejší a zvyšuje reprodukčné číslo minimálne o 0,4. Trvanie povinnej karantény sa pre šírenie tohto nového typu zmení z aktuálnych 10 dní na 14. „Od všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia, budeme požadovať, aby na 8. deň v karanténe mali PCR test. Ten bude uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia,“ uviedol Marek Krajčí. V prípade kontaktu s pozitívne testovanou osobou zostáva povinnosť testu na 5. deň. Zatiaľ nevedel povedať, či bude musieť osoba zotrvať v karanténe aj napriek tomu, že príde otestovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko