Na hlavný obsah

Cestujúci z rizikových krajín pôjdu v Británii do štátnej karantény

Nové pravidlá budú platiť od 15. februára.

Cestujúci z rizikových krajín pôjdu v Británii do štátnej karantény
Letisko Heathrow Foto: TASR/AP

Britská vláda vo štvrtok (4. 2.) potvrdila, že od 15. februára budú musieť ľudia vracajúci sa z viac ako 30 krajín označených za rizikové absolvovať karanténu v hoteli, uviedla agentúra AFP.

Toto opatrenie sa bude týkať občanov Spojeného kráľovstva a osôb s trvalým pobytom v tejto krajine, ktorí sa vracajú z 33 krajín označených za „vysoko rizikové“ v spojitosti s novými variantmi koronavírusu. Po príchode do krajiny sa cestujúci budú musieť na 10 dní izolovať vo vládou schválených zariadeniach.

Iní návštevníci z týchto rizikových krajín, ktorí nie sú britskí občania alebo osoby s trvalým pobytom, majú na základe súčasných opatrení vstup úplne zakázaný.

Karanténu si zaplatia

Medzi rizikové krajiny patria najmä štáty Južnej Ameriky a Afriky vrátane Argentíny, Brazílie či Venezuely, uvádza na svojej webovej stránke denník The Independent. Z európskych krajín je na zozname Portugalsko.

Britské ministerstvo zdravotníctva požiadalo hotely v blízkosti prístavov a letísk, aby predložili svoje návrhy v súvislosti s podporou tohto programu pred tým, ako s nimi vláda uzavrie dohodu.

Desaťdňový pobyt v karanténe bude Britov a obyvateľov vracajúcich sa do krajiny stáť 1 500 libier (približne 1 700 eur) a bude zahŕňať jedlá podávané ku dverám hotelovej izby a dozor vo forme pracovníkov bezpečnostných služieb, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet