Na hlavný obsah

Deväťdesiatpercentná ochrana do 21 dní. Nová štúdia polepšila vakcíne Pfizer/BioNTech

Dáta pol milióna zaočkovaných skúmali v Anglicku.

Deväťdesiatpercentná ochrana do 21 dní. Nová štúdia polepšila vakcíne Pfizer/BioNTech
Americká spoločnosť Pfizer spolu s nemeckou firmou BioNTech vyvinuli prvú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Jedna dávka vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech poskytuje do troch týždňov od podania približne 90-percentnú ochranu. Naznačujú to výsledky zatiaľ nerecenzovanej štúdie odborníkov z Východoanglickej univerzity (UEA) v Norwichi, v rámci ktorej analyzovali údaje dostupné z masového očkovania v Izraeli. Informácie priniesol v stredu denník The Guardian.

Výskumníci Paul Hunter a Julii Brainardová poukázali na skutočnosť, že ich dáta sú v rozpore s výsledkami predošlej izraelskej štúdie. Tá pri skúmaní údajov o 500 000 zaočkovaných ľudí vakcínou Pfizer/BioNTech naznačila, že podanie jednej dávky nezabezpečuje dostatočnú ochranu.

„Videli sme však niekoľko nedostatkov v tom, ako sa dívali na údaje, vrátane skutočnosti, že sa nepokúšali odhadnúť účinnosť vakcíny od osemnásteho dňa. Lepšie by to naznačilo, aká účinná by mohla byť jednotlivá dávka vakcíny, ak by druhú dávku vakcíny odložili až o 12 týždňov,“ skonštatovali britskí výskumníci.

Spojené kráľovstvo sa v čase druhej vlny pandémie rozhodlo, že budú v krajine druhú dávku vakcín Pfizer/BioNTech a Oxford/AstraZeneca podávať až do troch mesiacov od prvej dávky. Cieľom bolo maximalizovať počet zaočkovaných a chránených osôb.

„Toto rozhodnutie však vyvolalo kritiku z niektorých strán, čiastočne z dôvodu, že jedna injekcia nemusí poskytnúť primeranú imunitu,“ uviedol Hunter z lekárskej fakulty UEA.

Ľudia po zaočkovaní zabúdajú na opatrnosť

Hunter s kolegyňou Brainardovou tvrdia, že ich opätovný rozbor údajov ukazuje vysokú ochranu v období tesne pred podaním druhej dávky po 21 dňoch. Zároveň upozornili, že riziko infekcie sa počas prvých ôsmich dní po očkovaní zdvojnásobilo. Pravdepodobne pre to, že ľudia poľavia v ostražitosti.

Analýza údajov ukázala, že ochrana organizmu rástla postupne. „Zistili sme, že účinnosť vakcíny bola stále takmer nulová až približne do 14 dní po tom, ako boli ľudia zaočkovaní. Ale potom, po štrnástom dni, imunita zo dňa na deň narastala až na približne 90 percent v dvadsiatyprvý deň, a potom sa už nezlepšovala,“ prezradili.

Pozorovanie je podľa vedcov dôkazom, že aj jedna dávka vakcíny je vysoko účinná, hoci nadobudnutie ochrany môže trvať až 21 dní. Priznávajú, že nevedia, ako dlho ochrana po jedinej dávke vydrží, no považujú za „nepravdepodobné, že by sme zaznamenali nejaký výrazný pokles v priebehu nasledujúcich deviatich týždňov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet