Na hlavný obsah

Štát odpustí podnikateľom sankcie za 33 miliónov eur

Pozdĺžnosti však musia uhradiť do konca júna.

Štát odpustí podnikateľom sankcie za 33 miliónov eur
Minister financií SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Štát odpustí firmám sankcie za minulý rok v celkovej sume 33 miliónov eur. Na stredajšej (24. 2.) tlačovej konferencii po rokovaní vlády to oznámil minister financií Eduard Heger (OĽANO). „Je to významná pomoc podnikateľskému sektoru, zbaviť ich tohto bremena,“ zhodnotil.

Ide o sankcie za daň z pridanej hodnoty (DPH), daň z príjmov právnických osôb a daň z príjmov fyzických osôb. Za neskoro odvedenú DPH odpustí štát firmám sankcie v sume 4 milióny eur, ďalších 21 miliónov eur budú tvoriť odpustené sankcie za ešte nezaplatenú DPH a zvyšok predstavujú sankcie za dane z príjmov firiem a fyzických osôb. „Sankcie, aby to bolo rozpočtovo zodpovedné, budú odpustené tým, ktorí uhradia svoje pozdĺžnosti do konca júna,“ priblížil Heger.

Minister financií zdôraznil, že štát si uvedomuje, akým náročným obdobím dôsledkom pandémie koronavírusu mnohí podnikatelia prechádzajú, preto rezort pre tento sektor pripravil ďalšiu pomoc.  

Z nariadenia vlády, ktoré v stredu vláda odobrila vyplýva, že štát odpustí úroky z omeškania platenia dane, pokuty za nepodanie daňového priznania alebo prehľadu o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ak lehota na splnenie týchto povinností uplynula na konci minulého roka.

Pokutu daňovník nedostane ani za nepodanie hlásenia o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti v ustanovenej lehote. Daňovému subjektu štát nevyrubí úrok za nezaplatenie alebo neodvedenie dane, rozdielu dane alebo preddavku na daň, ktoré sa stali splatnými v období od 12. marca 2020 do 31. decembra 2020. Spomínanou podmienkou je, aby si daňový subjekt tieto povinnosti splnil do 30. júna tohto roka.

Subjekt tiež nedostane pokutu za to, že uviedol v daňovom priznaní k dani z príjmov preplatok na dani z príjmov, ktorý je vyšší ako daňový preplatok, ktorý mal v daňovom priznaní k dani z príjmov uviesť. Nariadenie sa nevzťahuje na úrok zo sumy odkladu dane alebo zo sumy povolenej splátky za obdobie povoleného odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach a taktiež na miestne dane a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika