Na hlavný obsah

Ďalšie očkovacie termíny pribudnú v utorok večer

Posudzovanie Sputnika V bude trvať ešte asi tri týždne.

Ďalšie očkovacie termíny pribudnú v utorok večer
Na snímke prvé veľkokapacitné krajské očkovacie centrum proti ochoreniu COVID-19 v priestoroch Strednej odbornej školy na Ostrovského 1 v Košiciach. Foto: TASR

Na očkovanie sa bude dať opäť registrovať v utorok (9. 3.) okolo siedmej hodiny večer. Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková vo vysielaní Rádia Expres.

Počas aktuálneho týždňa má byť celkovo k dispozícii 30 000 voľných termínov na očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech pre ľudí starších ako 70 rokov. Pre ľudí vo veku 60 až 70 rokov ministerstvo otvorí v stredu (10. 3.) a vo štvrtok (11. 3.) 30 000 voľných termínov na očkovanie AstraZenecou.

Voľné termíny sú zverejňované vo večerných hodinách, pretože systém je počas dňa vyťažovaný inými aktivitami, ako je prihlasovanie sa na antigénové a PCR testy, vysvetlila Ježíková.

Všetkým ľuďom, ktorí sa v pondelok (8. 3.) aj počas víkendu snažili prihlásiť sa na očkovanie sa ospravedlnila za vzniknuté stresové situácie. Reagovala tak na technické výpadky systému, ku ktorým došlo v pondelok večer.

Nový systém čakárne

Prihlasovanie by sa malo od budúceho pondelka (15. 3.) zlepšiť vďaka novému systému, ktorý ministerstvo vyvíja od polovice februára. Ten bude podľa Ježíkovej fungovať ako takzvaná čakáreň, kde sa človek zaregistruje, vyberie si preferované miesto očkovania a bude čakať na vybavenie svojej požiadavky. Po otvorení nových termínov príde zaregistrovaným ľuďom SMS správa s pozvánkou na očkovanie, ktorú budú musieť do určitého času potvrdiť. Systém bude požiadavky vybavovať na základe veku, prioritu budú mať najstarší občania.

Od budúceho týždňa už budú voľné termíny opäť sprístupnené aj pre zdravotníkov, ktorí aktuálne nemajú možnosť prihlásiť sa. „Tento jediný týždeň od začiatku očkovania sme pri týchto 60 000 otvorených pozíciách chceli ísť vyslovene iba podľa kritéria veku,“ zdôvodnila štátna tajomníčka.

Na Sputnik V treba ešte počkať

Vakcína Sputnik V sa môže na Slovensku začať používať najskôr až po tom, ako k nej dá kladné stanovisko Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Zamestnanci ústavu by mali ísť budúci týždeň na kontrolu výroby a plnenia vakcín priamo do ich výrobne v Rusku.

Stanovisko ŠÚKL by malo byť známe približne o tri týždne. „Testy, ktoré je potrebné urobiť na týchto šaržiach, sú časovo náročné,“ uviedla Ježíková s tým, že ústav musí tiež posúdiť, či je vakcína bezpečná a následne, či je aj účinná. Ústav pri testovaní šarže spolupracuje aj s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied.

V prípade schvaľovania vakcíny Sputnik V na európskej úrovni je podľa Ježíkovej teraz dôležité, aby výrobcovia vakcíny doložili všetky dokumenty, ktoré Európska lieková agentúra (EMA) potrebuje na jej posúdenie.

Dodávky vakcín budú štedré

Počas budúceho týždňa príde na Slovensko 150 000 dávok očkovacej látky od Pfizer/BioNTech a každý ďalší marcový týždeň k nim pribudne po 51 000 dávok od tejto spoločnosti.

„Kapacita množstva očkovacích látok na mesiac marec je veľmi pozitívna. V podstate budeme mať k dispozícii toľko očkovacích látok, koľko k nám bolo doteraz dovezených dokopy za mesiace december, január a február,“ povedala Ježíková.

Slovensko tak v marci očakáva celkovo 300 000 dávok od AstraZenecy, 75 000 dávok od Moderny a 305 000 dodávok Pfizeru. „Súčasne sa ešte veľmi intenzívne uchádzame cez Európsku komisiu o ďalšie navýšené dávky v druhom kvartáli,“ doplnila.

Ak budú na Slovensko prichádzať všetky prisľúbené dávky v dohodnutých termínoch, tak v apríli by sa malo otvoriť prihlasovanie pre skupinu 50+ a v máji pre 40+. „V prípade, že do hry príde aj Sputnik, tak by sa to mohlo posunúť ešte o mesiac skôr,“ spresnila Ježíková. Čiže v apríli by sa mohla očkovať aj veková kategória 40+.

Vakcináciu môže urýchliť aj ďalšia látka od firmy Johnson & Johnson, ktorú stačí podať v jednej dávke. Kladné stanovisko EMA sa k nej očakáva 11. marca. Slovensko z nej má objednaných 1,4 milióna dávok a prvé dodávky očakáva v apríli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko