Na hlavný obsah

EMA začala priebežné hodnotenie protilátok, ktoré by mohli pomáhať pri liečbe covidu

Skúma látky bamlanivimab a etesemivab.

EMA začala priebežné hodnotenie protilátok, ktoré by mohli pomáhať pri liečbe covidu
Pohľad na sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA). Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) začala „priebežné hodnotenie“ údajov o protilátkach bamlanivimab a etesemivab vyvinutých americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly na kombinované použitie pri liečbe ochorenia COVID-19. Informovali o tom vo štvrtok (11. 3.) prostredníctvom oficiálnej webstránky EMA.

Rozhodnutie o začiatku priebežného hodnotenia je založené na predbežných výsledkoch dvoch štúdií. Prvá je zameraná na schopnosť týchto medikamentov liečiť ochorenie COVID-19 v kombinácii. Druhá sa zameriava iba na použitie samotného bamlanivimabu.

EMA začala hodnotiť prvé informácie, ktoré pochádzajú zo štúdií na zvieratách, tzv. neklinické údaje. Vyhodnotí však všetky údaje o týchto liekoch vrátane dát z klinických skúšok, akonáhle budú k dispozícii. Priebežné hodnotenie bude pokračovať, kým nebude dostatok dôkazov na podporu formálnych žiadostí o zaregistrovanie.

Priebežné hodnotenie je regulačný nástroj, ktorý EMA používa na urýchlenie posúdenia sľubného lieku alebo vakcíny počas stavu núdze pre verejné zdravie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka