Na hlavný obsah

Heger: Veríme, že už si nikto nebude klásť žiadne ďalšie podmienky

Ospravedlnil sa za štvrtkovú tlačovú besedu.

Heger: Veríme, že už si nikto nebude klásť žiadne ďalšie podmienky
Podpredseda vlády a minister financií dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO). Foto: SITA

„Marek Krajčí (OĽANO) neodchádza ako človek, ktorý zlyhal a ktorý bol korumpovaný, alebo korumpoval. Neodchádza ako človek, ktorý okrádal chorých. Odchádza človek, ktorý každým svojím krokom chránil životy a zdravie.“ Skonštatoval to v piatok (12. 3.) premiér Igor Matovič (OĽANO) po tom, čo Krajčí odovzdal demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej a skončil vo funkcii ministra zdravotníctva.

„Mojou veľkou túžbou je, aby táto vláda mohla pokračovať ďalej,“ vysvetlil Krajčí dôvod bezprostrednej demisie s tým, že nechcel spôsobovať akúkoľvek pochybnosť o tom, že odíde z postu. Poďakoval sa občanom krajiny a zdravotníkom, ktorí mu vyjadrovali podporu. „Dnes svoju službu končím a želám našej vláde aj občanom tejto krajiny len to najlepšie.“

Rezort dočasne povedie súčasný minister financií Eduard Heger (OĽANO), a to až do vymenovania nového šéfa rezortu. „Odchod Mareka Krajčího si dali naši koaliční partneri – strany SaS a Za ľudí ako jedinú podmienku pre pokračovanie koalície,“ podotkol k diskusiám, ktoré vyvrcholili tento týždeň v stredu (10. 3.) na koaličnej rade.

Krajčí už vo štvrtok (11. 3.) pri oznámení odchodu z funkcie povedal, že jeho demisiu si vyžiadali práve tieto dve menšie koaličné strany. Mala to byť ich podmienka pre zotrvanie vo vládnom štvorlístku. „Touto chvíľou považujeme túto dohodu za splnenú a veríme, že už si nikto nebude klásť žiadne ďalšie podmienky,“ doplnil Heger.

Minulý týždeň prepukla koaličná kríza po nákupe v Európskej únii neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) aj ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) začali požadovať rekonštrukciu vlády. Po stredajšej rade mala byť ich podmienka aspoň odstúpenie Krajčího. Hoci ten oznámil svoju demisiu vo štvrtok, Matovič ho označil za obeť pandémie a najabsurdnejší odchod v dejinách. Tiež povedal, že by bol rád, aby Krajčí odstúpil až po tom, ako sa začne očkovať Sputnikom V, čo opäť naštrbilo vzťahy v koalícii. „Včera ste videli tlačovú besedu, na ktorej sme chceli vyjadriť, ako to cítime. Ak sa však niekoho táto tlačová beseda dotkla, tak sa mu ospravedlňujeme,“ uzavrel Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko