Na hlavný obsah

Vakcína od AstraZeneca nespôsobuje krvné zrazeniny, vyhlásil britský regulátor

EMA tento týždeň a rozhodne o ďalšom postupe.

Vakcína od AstraZeneca nespôsobuje krvné zrazeniny, vyhlásil britský regulátor
alenie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou nie je zodpovedná za krvné zrazeniny, ktoré sa vyskytli u niektorých zaočkovaných osôb, uviedol v pondelok britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA).

Phil Bryan z MHRA uviedol, že úrad „dôkladne posudzuje“ správy z viacerých európskych krajín o výskyte krvných zrazení u ľudí, ktorým bola podaná vakcína od AstraZenecy. Dostupné dôkazy však podľa jeho slov „nenaznačujú, že príčinou je táto vakcína“.

„Krvné zrazeniny sa môžu vyskytnúť prirodzene a nie sú neobvyklé,“ povedal Bryan, ktorý má v MHRA na starosti bezpečnosť vakcín.

V Británii podali viac ako 11 miliónov dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a počet nahlásených prípadov krvných zrazenín podľa Bryanta nie je vyšší oproti počtu, ktorý by sa bežne vyskytol u zaočkovanej populácie.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou týchto krvných zrazenín. EMA zároveň na svojej internetovej stránke uviedla, že počet tromboembolických udalostí v prípade ľudí zaočkovaných vakcínou firmy AstraZeneca sa nezdá byť vyšší ako ten, ktorý je u populácie všeobecne pozorovaný. Dodala, že v Európskej únii (EÚ) z rôznych dôvodov každoročne vznikajú krvné zrazeniny u tisícov ľudí. 

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v utorok (16. 3.) stretnú s predstaviteľmi EMA, aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny. EMA vo štvrtok (18. 3.) uskutoční mimoriadne zasadanie, aby posúdila zhromaždené informácie a aby rozhodol o ďalších krokoch, ktoré by mohli byť potrebné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet