Na hlavný obsah

ŠÚKL odporúča pokračovať v očkovaní AstraZenecou na Slovensku

Prínosy vakcíny podľa ústavu naďalej prevyšujú riziká.

ŠÚKL odporúča pokračovať v očkovaní AstraZenecou na Slovensku
Na snímke zdravotníčka ukazuje ampulku s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) veľmi pozorne sleduje podozrenia na nežiaduce účinky vakcín hlásené nielen na Slovensku, ale aj v širšom európskom kontexte a na základe všetkých doteraz dostupných informácií preto odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca. V pondelok (15. 3.) o tom informoval na sociálnej sieti

ŠÚKL pripomína, že ostatné členské štáty spolu s krajinami ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko v očkovaní pokračujú.

„Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca,“ uviedol ŠÚKL. „V Spojenom kráľovstve a EÚ bolo dokopy podaných vyše 17 miliónov dávok vakcíny a počet trombembolických komplikácií u očkovaných ľudí nebol vyšší ako u bežnej populácie,“ podčiarkol ústav.

Prínosy vakcíny podľa ŠÚKL aj naďalej prevyšujú všetky riziká a uvádza, že to potvrdzujú EMA, Svetová zdravotnícka organizácia aj Medzinárodná spoločnosť pre trombózu a hemostázu.

ŠÚKL ubezpečil, že aj naďalej pokračuje v analýze všetkých hlásených podozrení na nežiaduce účinky po očkovaní a v prípade, že bude mať dôvodné pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, bezodkladne príjme všetky potrebné kroky na zabezpečenie ochrany zdravia slovenských občanov (napr. preventívne zablokovanie šarží).

„Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov a vakcín sú dôležitým nástrojom sledovania ich bezpečnosti, musia však byť posúdené na základe dôkladnej analýzy z dostatočne dostupných údajov,“ vysvetlil štátny ústav. Dodal, že v prípade akýchkoľvek pochybností o očkovaní jednou z vakcín je potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý na základe znalostí celkového zdravotného stavu posúdi vhodnosť očkovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko