Na hlavný obsah

Vysoké školy sú nespokojné. Žiadajú zmenu vo vedení ministerstva

Protestujú proti plánu obnovy a novele vysokoškolského zákona.

Vysoké školy sú nespokojné. Žiadajú zmenu vo vedení ministerstva
Na snímke zo štvrtka 22. októbra 2020 budova Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity. Foto: TASR

K žiadosti o zmenu vo vedení ministerstva školstva sa tento týždeň pridal akademický senát Trnavskej univerzity. Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach oznámila, že je pripravená aj na štrajk. Dôvodom je najmä plán obnovy v časti, ktorá vypovedá o vysokých školách. Rovnako tak pripravovaná novela vysokoškolská novela.

Politizáciu a zásah do autonómie odmietla Študentská rada vysokých škôl a ďalšie dve reprezentácie – Slovenská rektorská konferencia a Rada vysokých škôl. „Ak nedôjde k žiadnej reflexii na pripomienky reprezentácií, Študentská rada využije všetky možné prostriedky, aby zákon o vysokých školách neprešiel,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko predseda Študentskej rady Filip Šuran.

Proti je aj Rada vysokých škôl. „Jednoznačne odmietame navrhovanú reformu riadenia,“ potvrdil jej predseda Martin Putala. Aj ona sa rozhodla obrátiť sa na Európsku komisiu.

Zachovanie autonómie žiada aj Slovenská rektorská konferencia. Jej prezident Rudolf Kropil očakáva korekciu plánu obnovy. Upozornil, že školy sú podfinancované a začínajú prepúšťať. „Žiadame o navýšenie finančných prostriedkov v pláne obnovy. Ak chceme zvýšiť kvalitu vzdelávania, vedy a výskumu, potrebujeme do vysokých škôl investovať,“ zdôraznil.

Reprezentácie pobúril aj online okrúhly stôl k plánu obnovy, ktorý tento týždeň zorganizovalo ministerstvo financií. Oficiálnu pozvánku dostal iba predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie sa mohol v priebehu rokovania pripojiť až keď zakročil šéf Rady vysokých škôl. Predseda Študentskej rady  vysokých škôl Filip Šuran tento postup označil za „absolútny výsmech“.

„Ministerstvo financií je v procese prípravy plánu obnovy koordinátorom a za obsah sú zodpovedné jednotlivé rezorty,“ povedal hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. Pripomenul, že okrúhle stoly sú možnosťou na diskusiu a takisto aj medzirezortné pripomienkové konanie.

„Boli sme prizvaní ako účastník, pričom sa vyžadoval iba jeden zástupca dotknutého rezortu. Čo sa týka komunikácie, bola vytvorená expertná pracovná skupina, ktorá má pripraviť kvalitné znenie novely zákona o vysokých školách,“ doplnila Renáta Vítková z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Reprezentácie vysokých škôl tvrdia, že plán obnovy chystalo ministerstvo školstva bez nich a aj pri novele vysokoškolského zákona zatiaľ vidia zmenu postoja rezortu iba v deklaratívnej rovine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko