Na hlavný obsah

Kenské ultimátum sa pomaly končí: Ak OSN nepríde s plánom, krajina uzavrie utečenecké tábory

Ich obyvateľov odvezie k hraniciam so Somálskom.

Kenské ultimátum sa pomaly končí: Ak OSN nepríde s plánom, krajina uzavrie utečenecké tábory
Na archívnej snímke z 5. augusta 2011 stany v utečeneckom tábore Dadaab na severe Kene. Foto: TASR/AP

V stredu (7. 4.) vyprší ultimátum, ktoré dala Keňa Organizácii spojených národov: Ak OSN nepríde s novým plánom, kde umiestniť viac než 400 000 utečencov z táborov Dadaab a Kakuma, jednoducho ich zavrie a ľudí, ktorí v nich žijú, odvezie k hranici so Somálskom. Nairobi tvrdí, že tábory sú bezpečnostným rizikom a skrývajú sa v nich islamskí militanti.

Tábory Dadaab a Kakuma patria medzi najväčšie na svete, väčšina ich obyvateľov je zo Somálska. Utiekli pred islamistami z organizácie aš-Šabáb. Teraz ich práve pre islamistov chce kenská vláda poslať späť a tábory rozpustiť.  

Mohamad Maúd, novinár, ktorý žije v Spojenom kráľovstve, no v tábore Dadaab prežil 15 rokov, pre Al-Džazíru upozorňuje, že mnohí z utečencov sa v týchto táboroch narodili, žijú tam aj jedno či dve desaťročia a nič iné nepoznajú, informoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Plán uzávery nie je nový

Mnohí by chceli napríklad študovať, to im však kenská vláda nedovolí. Vyzýva, že na ťahu je medzinárodné spoločenstvo, inak hrozí obrovská humanitárna katastrofa.

Kenský minister vnútra Fred Matiang’i však tábory považuje za bezpečnostné riziko, hovorí, že sa v nich skrývajú extrémisti, ktorí potom podnikajú útoky na ciele v Keni.

Vláda sa ich preto pokúšala uzavrieť už pred piatimi rokmi, nakoniec sa však s humanitárnymi organizáciami dohodla.

Tábory ako príležitosť

Novinár Maúd pripomína, že kenská vláda vníma tábory aj ako dojnú kravu: Vyhrotí rokovania, dá ultimáta a nakoniec ustúpi, ak dostane na spravovanie utečeneckých táborov viac peňazí. „Ak mladých ľudí jednoducho vyvezú k hraniciam do krajiny, v ktorej panuje obrovská nestabilita, bez peňazí, bez zázemia, ako dlho bude trvať, kým sa chopia zbraní, lebo to bude ich jediná šanca, ako prežiť?,“ pýta sa.

V táboroch okrem Somálčanov žijú aj ľudia z Južného Sudánu, Tanzánie, Etiópie či Burundi. Ušli pred vojnami i suchom. Pre mnohých sú tieto utečenecké tábory jediným domovom, aký poznali. Médiá upozorňujú, že časť z nich dokonca na otázku, akú má národnosť, hovorí – utečenec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet