Na hlavný obsah

Prijali sme nevyhnutné opatrenia, reaguje SIS na aktivity ruských agentov v ČR

Tvrdí, že činnosť cudzích spravodajských služieb monitoruje.

Prijali sme nevyhnutné opatrenia, reaguje SIS na aktivity ruských agentov v ČR
Na snímke tabuľa na budove SIS v Bratislave. Foto: TASR/ SIS

Slovenská informačná služba (SIS) prijala v súvislosti s informáciami o nepriateľských činnostiach ruských služieb v Českej republike nevyhnutné opatrenia. Získané poznatky priebežne odstupuje zákonným príjemcom. Úzko spolupracuje s partnerskými službami iných štátov. Zároveň sa SIS stotožňuje so stanoviskom slovenského rezortu diplomacie. V nedeľu (18. 4.) o tom informovala hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

SIS pripomína, že v súvislosti s aktivitami cudzích spravodajských služieb už v minulosti zvýšila kontraspravodajskú ochranu záujmov SR. „To napríklad viedlo k vyhosteniu troch ruských diplomatov v minulom roku. Činnosť cudzích spravodajských služieb Slovenská informačná služba neustále monitoruje aj v súčasnosti,“ ozrejmila hovorkyňa.

Strana SaS v nedeľu vyhlásila, že v súvislosti s dianím v Česku by sa mala zvolať Bezpečnostná rada SR. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) oznámil, že českému ministrovi vnútra a dočasnému ministrovi zahraničných vecí Janovi Hamáčkovi vyjadril podporu pre diplomatické kroky a všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti občanov. „Tieto udalosti potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite,“ uviedol Korčok.


     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko