Na hlavný obsah

Veriaci sa z otvorených kostolov tešia. Záujem je väčší, než dovoľujú aktuálne pravidlá

Ľudia sú z opatrení unavení, konštatuje hovorca biskupov.

Veriaci sa z otvorených kostolov tešia. Záujem je väčší, než dovoľujú aktuálne pravidlá
Na snímke veriaci pred vchodom do rímskokatolíckeho kostola Sedembolestnej Panny Márie sa modlia počas svätej omše 25. apríla 2021 v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Foto: TASR

Do chrámov sa ľudia začínajú vracať postupne, zatiaľ cítiť určitú opatrnosť. Pre agentúru TASR takto zhodnotil situáciu po týždni od otvorenia kostolov pre verejnosť uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

„Niektorí s návratom ešte váhajú, predovšetkým pre obmedzený počet účastníkov – obávajú sa, či bude miesto,“ uviedol Kramara. Myslí si, že by pomohlo, keby mohlo prísť k ďalšiemu uvoľneniu.

Hovorca KBS zhodnotil, že väčšina z tých, ktorí už prišli do kostolov, prejavili radosť, pretože boli bez kostola a bez sviatostí celé mesiace a veľmi im chýbalo spoločenstvo. „Ľudia sa tešia, zároveň sa ešte obávajú, ako sa situácia vyvinie,“ povedal.

Najväčší záujem bol v nedeľu

Podľa Kramaru sa na niektorých miestach kňazi stretli s ťažkosťami, najmä v nedeľu (25. 4.), keď na svätú omšu prišlo viac veriacich, než opatrenia zatiaľ umožňujú. „Duchovní museli apelovať na trpezlivosť, niekde pridali viac bohoslužieb. Je cítiť, že ľudia sú z opatrení unavení, niektorí obmedzenia veľmi ťažko znášajú. Usilujeme sa to zvládať s pochopením, s láskavosťou pripomíname potrebu odstupov či respirátorov,“ povedal Kramara. Ako dodal, všeobecne sa dá skonštatovať, že veriaci sa do chrámov postupne vracajú a ich opätovná prítomnosť v kostoloch je radosťou aj pre kňazov. „Záujem je iste väčší, než pravidlá v tejto chvíli predpisujú,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko