Na hlavný obsah

Taliansko od 15. mája zruší povinnú karanténu pre cestujúcich z EÚ

Vláda chce takto naštartovať letnú sezónu.

Taliansko od 15. mája zruší povinnú karanténu pre cestujúcich z EÚ
Návštevník obdivuje jednu zo štyroch miestností, ktoré nesú spoločný názov Raffaelove siene v opätovne otvorených Vatikánskych múzeách v Ríme v pondelok 3. mája 2021. Foto: TASR/AP

Taliansko zruší povinnú päťdňovú karanténu pre cestujúcich z krajín Európskej únie, informovala agentúra ANSA. Premiér Mario Draghi uviedol, že krajina pripravuje svoj vlastný covidový pas, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v polovici mesiaca. Cieľom je uľahčiť cesty do Talianska zo zahraničia aj cestovanie medzi jednotlivými regiónmi.

„Musíme nastaviť jasné a jednoduché pravidlá, aby sme zaručili príjazd (turistov) zo zahraničia a ich cesty po Taliansku,“ uviedol v utorok (4. 5.) premiér Draghi. V krajine už jedna verzia covidového pasu existuje pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní proti covidu alebo sa nedávno uzdravili z ochorenia COVID-19. Zatiaľ funguje pre cesty medzi talianskymi regiónmi s vyšším výskytom nákazy, po novom by mal uľahčiť aj cestovnie zo zahraničia. Národný dokument bude neskôr nahradený európskym covidovým pasom, ktorý podľa Draghiho začne fungovať v polovici júna.

O polovici mája ako dátume začiatku dovolenkovej sezóny hovoril aj slovenský štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Ten informoval, že k 15. máju by sa mohol zrušiť zákaz cestovania do zahraničia za rekreáciou. Dodal, že členovia konzília možné uvoľňovanie opatrení prehodnotia 6. mája.

Výnimka by mohla platiť aj pre niektoré krajiny mimo EÚ

Podľa súčasných pravidiel sa turisti prichádzajúci do Talianska musia preukázať negatívnym testom, stráviť aspoň päť dní v izolácii a následne vykonať ďalší test. Podľa nových pravidiel im bude stačiť preukázať sa negatívnym testom, osvedčením o dokončenom očkovaní alebo lekárskym potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Podľa talianskej tlače kabinet zvažuje zrušenie povinnej karantény pre niektoré nečlenské krajiny s vysokým podielom naočkovanej populácie, napríklad Izrael či USA.

Uvoľnenie sa zrejme dotkne aj zákazu nočného vychádzania. „Všetci súhlasíme, že zákaz nočného vychádzania je potrebné ukončiť a pracujeme na tom, aby sa tak stalo čo najskôr,“ uviedol minister zahraničia Luigi Di Maio. Vláda by od polovice tohto mesiaca mohla posunúť platnosť zákazuo hodinu – z aktuálnej 22.00 h na 23.00 h. To žiadajú napríklad kraje alebo zástupcovia gastronomického sektora,

Pre niektoré talianske regióny, napríklad na juhu krajiny, je turizmus významnou ekonomickou aktivitou. Podľa prepočtov talianskej centrálnej banky sa v roku 2020 výdavky zahraničných turistov znížili v porovnaní s rokom 2019 o viac ako 60 percent. Talianska ekonomika tým prišla o príjmy vo výške 26 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet