Na hlavný obsah

Ruský súd označil organizácie Navaľného za extrémistické, viacerí to odsúdili

Opozičník a jeho spojenci napísali, že sa nevzdajú.

Ruský súd označil organizácie Navaľného za extrémistické, viacerí to odsúdili
Na archívnej snímke z 20. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský súd v stredu (9. 6.) večer postavil organizácie založené opozičným lídrom Alexejom Navaľným mimo zákon, keď ich vo vynesenom verdikte označil za extrémistické. Ich činnosť tak zakážu a ich členov i podporovateľov môžu trestne stíhať, informovali zahraničné agentúry.

Nebudú môcť kandidovať

Verdikt padol po pojednávaní, ktoré sa konalo s vylúčením verejnosti, a úrady ho môžu začať uplatňovať s okamžitou platnosťou. 

Znamená to tiež, že na základe nového zákona budú mať ich vedúci predstavitelia, radoví členovia i sponzori zakázané aj kandidovať vo voľbách.

Ruské úrady už pred niekoľkými týždňami na základe predbežného rozhodnutia zakázali činnosť Navaľného regionálnym štábom, ktoré založil pre potreby svojej kampane pred poslednými prezidentskými voľbami, a výrazne obmedzili aktivity jeho Fondu boja proti korupcii (FBK), píše DPA.

Právni zástupcovia FBK avizovali, že sa proti rozsudku odvolajú v stanovenej desaťdňovej lehote.

Navaľnyj avizuje, že sa nevzdá

Navaľnyj a jeho spojenci označili proces za politicky motivovaný. Obvinenia z extrémizmu vnesené prokuratúrou odmietajú a tvrdia, že ide o pokus o potlačenie politickej opozície voči vládnucej strane Jednotné Rusko pred septembrovými parlamentnými voľbami.

Navaľnyj, ktorý je aktuálne vo väzení, na twitteri napísal, že rozsudok považuje za „výsmech spravodlivosti“ a že sa ani teraz svojho boja nevzdá.

„Keď je korupcia základom, na ktorom stojí vláda, potom sú bojovníci proti korupcii označení za extrémistov. Budeme ďalej presadzovať naše myšlienky a ciele. Toto je naša krajina a žiadnu inú nemáme,“ uviedol.

Viacerí poprední spolupracovníci Navaľného taktiež avizovali, že ruská opozícia, sa nenechá týmto verdiktom „vyrušiť“, píše AFP. „Budeme pokračovať v práci,“ napísal na twitteri Leonid Volkov, ktorý bol šéfom Navaľného regionálnych politických štábov.

Rozhodnutie odsúdili viaceré krajiny

Verdikt medzičasom odsúdili Spojené štáty aj Británia. USA zároveň zopakovali aj svoju výzvu na okamžité prepustenie Navaľného z väzenia, uvádza AFP.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab označil rozhodnutie moskovského súdu za „zvrátené“. Dodal, že ide o ďalší „kafkovský útok“ voči otvorenej spoločnosti a tým, ktorí bojujú proti korupcii a tiež o „zámerný pokus efektívne postaviť mimo zákon skutočnú politickú opozíciu v Rusku“.

„Žiadame Rusko, aby prestalo zneužívať označenie „extrémizmus“ pri cielení na nenásilné organizácie, ukončilo represie voči Navaľnému a jeho podporovateľom a rešpektovalo medzinárodné záväzky týkajúce sa dodržiavania a zaistenia ľudských práv a základných slobôd,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet