Na hlavný obsah

Juhomoravský kraj odhaduje škody po búrkach a tornáde na 15 miliárd korún

Česká vláda schválila systém dotácií.

Juhomoravský kraj odhaduje škody po búrkach a tornáde na 15 miliárd korún
Na snímke odstraňovanie škôd v juhomoravskej obci Lužice. Foto: TASR

Súhrnné škody v obciach v okresoch Hodonín a Břeclav, ktoré spôsobilo štvrtkové (24. 6.) vyčíňanie počasia, dosiahli 15 miliárd českých korún (približne 590 miliónov eur), uviedol námestník juhomoravského hajtmana Jan Zámečník s tým, že zatiaľ ide len o hrubý odhad.

Česká vláda v pondelok (28. 6.) schválila pomoc ľuďom na obnovu svojich príbytkov päť miliónov korún (takmer 197 000 eur). Dva milióny poskytnú formou dotácie a zvyšné tri formou zvýhodnenej pôžičky.

Ministerka financií Alena Schillerová uviedla, že štátnu podporu dostane každý, komu tornádo zničilo obydlie bez ohľadu na to, či ho mal poistené.

„Množstvo starých občanov si už nezarobí na nový dom. To znamená, že pomoc budeme musieť poskytnúť a ja nie som pripravená niekoho trestať,“ dodala.

Vláda dala zelenú aj podpore podnikateľov. Tí si môžu nárokovať náhradu do výšky 80 – 100 percent hodnoty výdavkov. Maximálna hodnota príspevku je však obmedzená na jeden milión korún. Zároveň si však môžu vziať bezúročný úver až do výšky 45 miliónov korún (asi 1,77 milióna eur).

Poľnohospodári dostanú dotáciu v celkovej výške 1,5 miliardy korún (cca 59 miliónov eur). Tornádo totiž poškodilo chmeľnice, vinice, ovocné sady, zeleninové porasty, zničilo výrobné haly a zabilo množstvo hospodárskych zvierat.

Cez finančné zbierky sa podarilo nazhromaždiť cez 700 miliónov korún (vyše 27,5 milióna eur). Príspevky posielajú aj jednotlivé kraje či obce. Praha schválila maximálnu možnú pomoc vo výške dvoch miliónov korún. Rovnakou sumou prispeje aj Pardubický kraj.

Lesy ČR informovali, že majiteľom poškodených domov poskytnú drevo na nové krovy. Môžu požiadať až o 50 metrov kubických guľatiny, prípadne o finančný dar 100 000 korún (takmer 4 000 eur).

Sanácia domov

Hasičský zbor naďalej zaisťuje domy, ktorým silný vietor poodtŕhal strechy. Snažia sa zachrániť čo najviac objektov, aby tak predišli prípadnej demolácii.

„Naša snaha je, aby sme zachránili čo najviac objektov. Preto prebieha stabilizácia niektorých budov pomocou prostriedkov, ktorými disponuje hasičský záchranný zbor,“ uviedol riaditeľ krajského hasičského zboru Jiří Pelikán.

Počet dobrovoľníkov výrazne ubudol, v porovnaní s nedeľou prišla asi len desatina. Na druhej strane sa uľahčila koordinácia dobrovoľníkov, ktorí počas víkendu upchali niektoré z príjazdových ciest.

Obnovenie vlakovej dopravy

Veterná smršť významne obmedzila aj dopravu. Neprejazdná ostáva naďalej železničná trať medzi Hodonínom a Břeclavou, ktorá je súčasťou medzinárodného spojenia medzi Poľskom a Viedňou. Železničiari predbežne počítajú s obnovením zatiaľ jednokoľajovej dopravy v zasiahnutom úseku od utorka (29. 6.).

Väčšinu vlakových spojení momentálne nahrádza autobusová doprava. Dva medzištátne spoje zrušili bez náhrady a nočný vlak na trati Viedeň-Berlín je presmerovaný cez Brno.

Veterná smršť aj na severe krajiny

Meteorológ z Českého hydrometeorologického ústavu Martin Setvák potvrdil, že tornádo, ktoré sa prehnalo Hodonínskom a Břeclavskom, patrilo do druhej najničivejšej kategórie F4 na Fujitovej stupnici. Išlo teda o tornádo s rýchlosťou medzi 267 až 322 kilometrov za hodinu.

Vo štvrtok sa silný víchor prehnal aj cez dedinu Stebno na severozápade Českej republiky. Meteorológovia však vyvrátili, že by malo ísť o tornádo. Pri veternej smršti sa nikto z obce nezranil, mnohé domy ale prišli o strechu či okná. Vietor poškodil aj autá odstavené na ulici. Predbežné škody sa odhadujú na 80 až 100 miliónov korún (cca 3,15 až 3,93 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet