Na hlavný obsah

Merkelová trvá na samite EÚ s Putinom, mlčanie podľa nej nie je riešenie

Schôdzku presadzujú najmä Nemecko a Francúzsko.

Merkelová trvá na samite EÚ s Putinom, mlčanie podľa nej nie je riešenie
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou po ich stretnutí v Berlíne 22. júna 2021. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová trvá na tom, že by sa mal konať samit EÚ spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa nej by to bolo užitočné v súvislosti s viacerými témami. Okrem iného by tak bolo možné šéfovi Kremľa priamo povedať, že kybernetické útoky nie sú základom produktívneho partnerstva.

Kancelárka sa takto vyjadrila v pondelok (28. 6.) pred poslancami nemecko-francúzskeho parlamentného zhromaždenia. Merkelová sa rovnako vyslovila proti uzatváraniu hraníc so susedmi ako je Francúzsko, ako tomu bolo pri prvej vlne pandémie.

Šéfka nemeckej vlády sa tiež vyslovila za posilnenie medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu v africkom Mali, kde majú obe krajiny svojich vojakov nasadených proti teroristickým skupinám.

„Vzťah medzi Ruskom a Európskou úniou v súčasnosti naozaj nie je dobrý. Ale aj za studenej vojny sme spolu predsa hovorili,“ povedala Merkelová na videokonferencii s francúzskym premiérom Jeanom Castexom.

Práve Nemecko a Francúzsko presadzujú usporiadanie vrcholnej schôdzky európskych lídrov s Putinom. Na poslednom samite EÚ minulý týždeň však podporu tejto myšlienky nenašli u niektorých členských štátov, ako sú Holandsko alebo trojica pobaltských krajín. „Mlčanie nie je vhodné, ak chceme riešiť problémy,“ vyhlásila Merkelová.

Konzervatívna politička zdôraznila, že samit s Putinom musí byť samozrejme veľmi intenzívne pripravený a je potrebné hovoriť ako o otázkach, ktoré vzťahy zaťažujú, tak o takých, pri ktorých je možná spolupráca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet