Na hlavný obsah

V prípade tragického pádu lanovky vyšetrujú ďalších 9 osôb

Nehodu prežil iba jeden chlapec.

V prípade tragického pádu lanovky vyšetrujú ďalších 9 osôb
Záchranári pri troskách spadnutej lanovky v severotalianskom regióne Piemont. Foto: SITA/AP

Talianski prokurátori vyšetrujú v súvislosti s májovým pádom lanovky na severe Talianska, ktorý si vyžiadal 14 obetí, ďalších deväť osôb a dve spoločnosti. Ide predovšetkým o zamestnancov firiem, ktoré mali na starosť kontrolu a údržbu zariadenia, informovala v piatok (2. 7.) agentúra ANSA.

Už skôr žalobcovia začali vyšetrovať pre spôsobenie hromadnej nehody konateľa a riaditeľa spoločnosti, ktorá lanovku prevádzkovala, a vedúceho zmeny.

Medzi vyšetrovanými právnickými osobami je juhotyrolská firma Leitner, ktorá patrí k popredným európskym výrobcom lanoviek a stará sa o ich údržbu. Pod drobnohľadom sú aj jej manažéri, predseda správnej rady Anton Seeber a spolumajiteľ Martin Leitner.

Spoločnosť predtým oznámila, že sa bude chcieť prihlásiť medzi poškodené strany. V piatok však vyjadrila nádej, že sa jej podarí preukázať, že nemá žiadny podiel na nešťastí. Úrady vyšetrujú aj spoločnosť Ferrovie del Mottarone, ktorá lanovku pri alpskom jazere Lago Maggiore prevádzkovala.

Kabína lanovky s 15 pasažiermi sa zrútila do lesnatého a ťažko prístupného terénu v nedeľu 23. mája. Jediným preživším nehody bol malý izraelský chlapec. Jeho rodičia a súrodenec pri páde tragicky zahynuli.

Podľa vyšetrovateľov nešťastie spôsobilo zlomené ťažné lano a nefunkčná záchranná brzda.

Niekoľko dní po nešťastí štátna zástupkyňa Olimpia Bossiová uvalila väzbu na troch mužov – konateľa Luigiho Neriho, prevádzkového riaditeľa Enrica Perocchia a vedúceho zmeny Gabriela Tadiniho.

Podľa obžaloby sa trojica mužov dohodla na zablokovaní záchrannej brzdy, aby zabezpečila plynulé fungovanie lanovky, ktorej prevádzka sa predtým z nezistených príčin zasekávala.

Dozorujúca sudkyňa ale trojicu mužov z väzenia prepustila, len Tadinimu nariadila domáce väzenie. Podľa sudkyne obžaloba nepodložila svoje podozrenia dostatočne silnými zisteniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet