Na hlavný obsah

Pri páde lanovky v Taliansku zomrelo 14 ľudí

Dve deti sú ťažko zranené.

Pri páde lanovky v Taliansku zomrelo 14 ľudí
Záchranári pri troskách spadnutej lanovky v severotalianskom regióne Piemont v nedeľu 23. mája 2021. Foto: SITA/AP

Pri páde kabíny lanovky na severe Talianska v nedeľu 23. mája zomrelo 14 ľudí vrátane deväťročného dieťaťa, ktoré po nehode niekoľko hodín bojovalo o život v nemocnici v Turíne. Ďalšie päťročné dieťa, ktoré utrpelo ťažké zranenia, je naďalej vo vážnom stave. Päť obetí a jedno z ranených detí pochádzalo z Izraela, oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničia. Denník Corriere della Sera napísal, že pri nešťastí zahynul takisto jeden Iránec. Pôvodne hovoril o tom, že medzi obeťami nešťastia boli občania Nemecka.

Podľa médií sa kabína odtrhla tesne pred cieľovou stanicou lanovky vedúcej z letoviska Stresa pri jazere Lago Maggiore na blízky alpský vrchol Mottarone vysoký 1 491 metrov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa utrhlo nosné lano a kabína potom spadla do zalesneného a strmého terénu asi 100 metrov pred cieľovou stanicou, teda v miestach, kde sa lanovka pohybovala vysoko nad zemou. Nehoda sa stala okolo poludnia.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že v kabíne bolo celkovo 11 cestujúcich, pri vyslobodzovacích prácach sa ale ukázalo, že pasažierov bolo viac. Záchranári následne informovali o 13 mŕtvych a dvoch ranených deťoch, ktoré previezli helikoptérou do nemocnice v Turíne.

Jedno z nich muselo byť okamžite napojené na podporné prístroje, napriek opakovaným snahy o jeho oživenie však nakoniec zomrelo. „Nemohli sme už nič ďalšie urobiť,“ povedal hovorca miestnej detskej nemocnice Pier Paolo Berra.

V starostlivosti lekárov ešte zostáva päťročné dieťa, ktoré je pri vedomí, utrpelo však poranenie lebky a zlomeniny končatín a muselo podstúpiť operáciu, uviedol taliansky denník Corriere della Sera.

Izraelské ministerstvo zahraničia v nedeľu uviedlo, že ho talianska vláda informovala o úmrtí piatich izraelských občanov a jednom, ktorý sa nachádza v kritickom stave. Denník Corriere della Sera napísal, že pri havárii zomrelo okrem iného dvojročné dieťa izraelských rodičov a tiež jeden človek pôvodom z Iránu. Zvyšné obete pochádzali z Talianska, uvádza denník.

Príčina nehody zatiaľ nie je jasná. Hovorca horských záchranárov Walter Milan uviedol, že lanovka prešla medzi rokmi 2014 až 2016 renováciou a po dlhej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu začala znova premávať až koncom apríla. Každá z kabín mala kapacitu až pre 35 ľudí a podľa agentúry AFP je tak nepravdepodobné, že by príčinou havárie bolo preťaženie lanovky.

Premiér Mario Draghi vyjadril sústrasť pozostalým a uviedol, že plánuje zriadiť osobitnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá sa bude nešťastím a jeho príčinami zaoberať. Na miesto nešťastia zamieril guvernér regiónu Piemont Alberto Cirio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet