Na hlavný obsah

Zaočkovaní pendleri to budú mať jednoduchšie, ostatní budú musieť predložiť negatívny test

Medzi zaočkovanými budú zatiaľ aj tí po prvej dávke.

Zaočkovaní pendleri to budú mať jednoduchšie, ostatní budú musieť predložiť negatívny test
Kontroly na hraniciach. Foto: TASR

Cezhraniční pracovníci, tzv. pendleri, ktorí sú zaočkovaní, nemajú povinnosť predložiť negatívny PCR test pri vstupe na územie SR cez hraničné priechody. Stanovuje to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá vstúpi do platnosti od piatka 9. júla.

Za zaočkovanú osobu sa podľa stanovenej vyhlášky považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou ľubovoľnej vakcíny, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní.

Od 9. júla majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 zároveň výhodu v tom, že im stačí zaregistrovať sa v eHranici raz za pol roka.

Okrem COVID-preukazu EÚ, tzv. GreenPassu, alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku, je zároveň možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín, a to v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Režim pre nezaočkovaných pendlerov

Cezhraniční pracovníci, ktorí vstupujú na územie Slovenska a nie sú zaočkovaní, musia nastúpiť do karantény. Tá sa na nich nevzťahuje, ak spĺňajú uvedené podmienky:

Uvedený režim pre pendlerov platí zatiaľ prechodne do 1. septembra 2021.

Podmienky pre študentov

Študenti vstupujúci na územie Slovenska, ktorí majú nad 12 rokov a navštevujú základnú, strednú alebo vysokú školu v susedných štátoch (alebo majú pobyt v týchto krajinách a navštevujú školu na Slovensku) nemusia podstúpiť karanténu.

Platí to v prípade, ak majú potvrdenie o prezenčnom štúdiu a zároveň majú negatívny výsledok PCR alebo antigénového testu nie starší ako 7 dní.

Tieto podmienky sa vzťahujú aj na jednu sprevádzajúcu osobu. Tá sa okrem negatívneho testu musí vedieť preukázať potvrdením o statuse sprevádzajúcej osoby.

Študenti musia prekračovať hranice z dôvodu aktívneho štúdia – musí prebiehať prezenčná výučba. Režim si študenti nemôžu uplatniť v období, počas ktorého je prerušená (napr. počas letných prázdnin, pozn.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko