Na hlavný obsah

Novinári i politici po celom svete boli terčom špionáže. Kľúčovú rolu mala zohrať izraelská firma

Predvlani ju zažaloval Facebook.

Politici, novinári, aktivisti a ďalšie osoby sa stali v uplynulých rokoch terčom masívneho sledovania. Upozorňuje na to investigatívna práca skupiny svetových médií, podľa ktorých využili vlády viacerých krajín služby kontroverznej izraelskej spoločnosti. Tá obvinenia odmieta, nečelí im však prvýkrát.

V Turecku, Indii, Mexiku, Francúzsku, Spojenom kráľovstve, Maďarsku a v ďalších krajinách sa stovky politikov, novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a podnikateľov stali terčom špionáže. Tím novinárov zo sedemnástich médií z celého sveta to tvrdí v spoločnej investigatívnej reportáži.

Opierajú sa o zoznam 50 000 telefónnych čísel z roku 2016, ku ktorým získala prístup organizácia Amnesty International. Ide údajne o potenciálne ciele sledovania, ktoré si vybrali klienti izraelskej spoločnosti NSO Group. Tá ponúka kontroverzný softvér Pegasus.

Reportér Craig Timberg z amerických novín The Washington Post vysvetľuje, že program umožňuje nepozorovane sa nabúrať do mobilného telefónu a odhaliť súčasnú polohu používateľa, získať jeho kontakty, fotografie či videá a okrem iného aj na diaľku zapnúť mikrofón a kameru zariadenia.

Experti z vybranej vzorky mobilov na zozname zistili, že na vyše polovici z nich bol Pegasus inštalovaný. Poukazujú na skutočnosť, že podobné praktiky boli v minulosti výlučne doménou jednotlivých štátov, ktoré často sledovali nepohodlné osoby.

V súčasnosti ale takéto služby ponúkajú už aj súkromné spoločnosti ako NSO Group a ich klienti nemusia byť výlučne len vlády. Hovorí o tom predseda správnej rady Asociácie kybernetickej bezpečnosti Ivan Makatura.

„Doslova a do písmena si takúto službu môže kúpiť hocikto. Zaplatíte peniazmi alebo kryptomenou a objednáte si konkrétne odpočúvanie konkrétnej komunikácie a dokonca to vôbec nemusí byť protizákonné. Otázka je, ako klient použije získané informácie. Nerád to hovorím, ale v podstate proti tomu ochrana neexistuje,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

NSO Group odmieta obvinenia zo špionáže politikov a novinárov. Tvrdí, že svoje produkty vyvíja s cieľom bojovať proti zločinu a terorizmu a poskytuje ich len štátom, ktoré dodržiavajú ľudské práva.

Izraelská firma sa však pred podobnými tvrdeniami nebráni prvýkrát. Predvlani ju zažaloval Facebook za zneužitie bezpečnostných medzier v aplikácii WhatsApp. Niektorí sa tiež domnievajú, že softvér Pegasus zohral úlohu pri vražde saudskoarabského novinára Džmala Chášukdžího.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet