Na hlavný obsah

Do ulíc austrálskych miest vyšli tisíce ľudí. Protestovali proti opatreniam

Tie sú v snahe zabrániť šíreniu delty zvlášť prísne.

Do ulíc austrálskych miest vyšli tisíce ľudí. Protestovali proti opatreniam
Dav protestujúcich ľudí kráča centrom Sydney. Foto: SITA/AP

Tisíce ľudí v sobotu (24. 7.) vyšli do ulíc Sydney a ďalších austrálskych miest vyjadriť nesúhlas s prísnymi reštrikciami, ktoré úrady zavádzajú v dôsledku zhoršenej epidemickej situácie spôsobenej šírením delta variantu. Demonštrácie sprevádzali aj strety s políciou, tá niekoľko účastníkov zatkla, informovala agentúra AP.

Austrália aktuálne eviduje najvyššie počty novozachytených nákaz od konca minulého leta a viac ako polovica zo zhruba 25 miliónov obyvateľov tento týždeň žila pod karanténnymi uzáverami.

Obyvatelia Sydney sú v lockdowne už štyri týždne

V metropolitnej oblasti mesta Sydney trvá takzvaný lockdown už štyri týždne, pričom obyvatelia majú povolené opúšťať domov len zo závažných dôvodov.

Za značnej policajnej mobilizácie sa tam demonštranti vydali na pochod k miestnej radnici. V dave ľudí prevažne bez nasadených rúšok či respirátorov boli vidieť transparenty volajúce po „slobode“ a „pravde“. Polícia niekoľko ľudí zatkla, keď účastníci protestu prelomili bariéry a začali na strážnikov hádzať predmety, napríklad plastové fľaše.

„Žijeme v demokracii a za normálnych okolností som rozhodne niekým, kto podporuje právo ľudí protestovať. Ale v tejto chvíli nám raketovo stúpajú prípady (nákazy),“ komentoval situáciu minister zdravotníctva austrálskeho štátu Nový Južný Wales Brad Hazzard. Ten tiež oznámil, že región zaznamenal ďalší rekord, keď tam za 24 hodín pribudlo 163 potvrdených infekcií. „Naozaj potrebujeme, aby naša komunita ostávala doma, aby nás vypočuli a zostali doma,“ dodal Hazzard.

Podľa denníka The Guardian v sobotu podobné scény ako v Sydney zažili tiež v Melbourne a v Adelaide, kde tiež platí obmedzenie pohybu obyvateľov. Protesty boli aj v Brisbane, na ktorý sa lockdown nevzťahuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet