Na hlavný obsah

Reakcie na české voľby: Prezidentka zablahoželala k vysokej účasti

Popriala nekonfliktný proces formovania vlády.

Reakcie na české voľby: Prezidentka zablahoželala k vysokej účasti
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

V českých parlamentných voľbách zvíťazila koalícia Spolu tesne pred hnutím doterajšieho premiéra Andreja Babiša ANO. Tretia skončila koalícia Piráti/STAN, do Poslaneckej snemovne sa dostalo aj krajne pravicové hnutie SPD. Z parlamentu vypadli po prvý raz v dejinách komunisti a tiež ČSSD. Volebná účasť bola 65,43 percenta.

„Blahoželám občanom Českej republiky k vysokej účasti na parlamentných voľbách. Demokracia potrebuje našu aktívnu účasť,“ uviedla na margo českých volieb prezidentka SR Zuzana Čaputová. Česku zároveň popriala zdarný a nekonfliktný proces formovania novej vlády.

Premiér: Sú to naši najbližší priatelia

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Zablahoželal aj víťazovi volieb. „Prajem im, aby zostavili vládu, ktorá bude dobre vládnuť Českej republike,“ vyhlásil. Podotkol, že Česko je pre Slovensko dôležitý partner. „Sú to naši najbližší priatelia a bratia,“ skonštatoval.

Aký dosah budú mať výsledky českých parlamentných volieb na Vyšehradskú skupinu (V4), sa podľa predsedu vlády SR uvidí. V tomto momente však nechce predikovať. „Vzťahy vo V4 sú dlhodobo dobré. Vychádzajú z dlhoročnej spolupráce. Nevidím v tom problém a myslím, že sa to bude len posilňovať,“ skonštatoval Heger.

Remišová: Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou

„Gratulujem stredopravej koalícii, ktorá v Českej republike zvíťazila v parlamentných voľbách,“ uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí). „Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou Českej republiky,“ napísala na sociálnej sieti a dodala, že obe krajiny majú mnoho spoločných problémov, pri ktorých môžu efektívne spolupracovať.

Koalícii Spolu zagratuloval aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý výsledky volieb považuje za dobré správy.

Sily minulosti prehrávajú, mieni Budaj

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) v reakcii na výsledky českých volieb uviedol, že „sily minulosti prehrávajú.“

„V sobotu v ČR voliči zbavili moci politika, ktorý – podobne ako u nás Fico – zosobňoval štát v područí oligarchického systému,“ napísal na sociálnej sieti. Dodal tiež, že gratuluje, že už v parlamente nebudú komunistickí poslanci. Budaj podotkol, že zmeny pri „čistení Augiášovho chlieva“ neprídu rýchlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko