Na hlavný obsah

Babišovo ANO nevyhralo voľby, zvíťazila koalícia Spolu

Tretia skončila koalícia Piráti/STAN.

Babišovo ANO nevyhralo voľby, zvíťazila koalícia Spolu
Volebný štát koalície Spolu. Foto: ČTK/Vít Šimánek

V českých voľbách do Poslaneckej snemovne tesne zvíťazila pravicová koalícia Spolu. Po sčítaní 99,99 percenta okrskov má Spolu 27,79 percenta hlasov. Hnutie súčasného premiéra Andreja Babiša skončilo na druhom mieste so ziskom 27,13 percenta. Koalícia Piráti/Starostovia a nezávislí získala 15,61 percenta. Do parlamentu sa dostala aj SPD Tomia Okamuru s takmer 9,56 percentami, informuje Česká televízia.

Koalície Spolu a Piráti/STAN podpísali memorandum o spolupráci, ktorý sa zaviazali, že nebudú rokovať o vláde s inými stranami.

Súčasná opozícia Spolu a Piráti/STAN bude mať v parlamente väčšinu . Naopak, do snemovne sa po prvý raz v dejinách nedostali komunisti KSČM ani ČSSD, ktorým sa nepodarilo prekročiť kvórum 5 percent. V roku 2017 získali komunisti 7,76 percenta, ČSSD takmer 7,3 percenta.

Volebná účasť je 65,5 percenta. Pred štyrmi rokmi prišlo hlasovať takmer 61 percent českých voličov.

Líder Spolu Fiala: Zmena je tu

Predseda ODS a volebný líder koalície SPOLU Petr Fiala avizoval rokovania o vytvorení vlády s koalíciou Piráti s Starostovia, a to do 24 hodín.

„Zmena je tu, my ju uskutočníme,“ vyhlásil Fiala s tým, že výsledky volieb sú jednoznačné a parlamentnú väčšinu nemôže ignorovať ani prezident Miloš Zeman. Ten povedal, že zostavením vlády poverí víťaza volieb, za ktorého však nebude považovať žiadnu koalíciu, pretože tie sú podľa jeho tvrdenia podvodom na voličoch.

„Chcem poďakovať voličom za takto silný mandát. Okrem pocitu radosti cítime tiež záväzok a hodláme dodržať sľub, ktorý sme dali pred voľbami. Teda, že túto krajinu dáme do poriadku,“ vyhlásil Fiala, predseda strany ODS, ktorá vytvorila koalíciu Spolu so stranami TOP 09 a KDU-ČSL.

Bartoš: Dominancia Babiša končí

„Dominancia Andreja Babiša končí. S koalíciou SPOLU budeme ešte dnes rokovať,“ povedal na tlačovej konferencii predseda Pirátov Ivan Bartoš. „S oligarchom a extrémistami sa nevyjednáva,“ uviedol predseda STAN Vít Rakušan.„Po 32 rokoch sme poslali KSČM do dejín,“ doplnil.

Bartoš spolu s lídrom Starostov a nezávislých Vítom Rakušanom v sobotu večer prišli na rokovania s koalíciou Spolu a zablahoželať jej predstaviteľom k volebnému víťazstvu. Obe koalície podpísali memorandum, v ktorom sa zaviazali, že nebudú rokovať o zostavení vlády so žiadnym iným politickým subjektom.

Hamáček končí v čele ČSSD, Filip odstúpil z postu predsedu KSČM

Šéf ČSSD Jan Hamáček už potvrdil, že ak sa jeho strana nedostane do parlamentu, skončí ako jej predseda. „Kresla sa rozhodne držať nebudem,“ povedal s tým, že by napriek tomu zostal v politike ako radový člen ČSSD. „Je to strana môjho srdca,“ vyhlásil. Podľa ČT chce zložiť účty na sneme strany 25. októbra.

Odstúpenie zo straníckych postov oznámili v sobotu večer aj členovia vedenia Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) vrátane predsedu Vojtěcha Filipa, ktorý výsledok volieb označil za zdrvujúcu porážku. Riadením strany poverili Petra Šimůnka a Václava Orta, informuje spravodajská stanica Českej televízie (ČT24).

Zeman prijme ako prvého Babiša

Český prezident Miloš Zeman prijme v nedeľu (10. 10.) predpoludním predsedu hnutia ANO a premiéra Andreja Babiša, uviedol v sobotu (9. 10.) pre portál iDnes.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Pražský hrad podľa neho tiež pripravuje Zemanovo vyhlásenie, ktoré zverejnia v nedeľu na webe a sociálnych sieťach.

Schôdzka s Babišom sa podľa hovorcu uskutoční o 11.00 h na zámku v Lánoch. Hoci bola vopred plánovaná, nebolo jasné, či bude možná vzhľadom na prezidentov zdravotný stav, pre ktorý Zeman zrušil účasť v nedeľňajšej povolebnej televíznej diskusii.

Babiš označil výsledok ANO za zázrak, Fialovi pogratuloval

Český premiér Andrej Babiš označil volebný výsledok svojho hnutia ANO, ktoré skončilo druhé za opozičnou koalíciou SPOLU, za skvelý po „špinavej kampani“ voči nemu. ANO podľa jeho slov po prieskumoch nečakalo takýto výsledok, no ani to, že napokon prehrá.

Babiš na tlačovej konferencii gratuloval lídrovi SPOLU Petrovi Fialovi k víťazstvu. Zdôraznil súčasne, že ANO bude stranou s najvyšším počtom poslancov, pričom koalície označil za podvod voči voličom.

„Uvidíme, ako sa prezident (Miloš) Zeman rozhodne, či ma poverí alebo nepoverí zostavením vlády,“ povedal Babiš s tým, že rozhovory sa začnú v stredu (13. 10.).

Na informáciu, že mu koalícia SPOLU môže ponúknuť post predsedu Poslaneckej snemovne, reagoval so smiechom. „Viete, že neviem rozprávať, čo by som tam robil. Snemovňa je pre mňa peklo, to je katastrofa. To je pokus o žart. Možno provokácia. Ja som manažér, moje miesto je vo vláde,“ vyhlásil.

Babiš okrem toho odmietol potvrdiť, či z politiky odíde, pokiaľ hnutie ANO skončí v opozícii, ako to v minulosti povedal.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet