Na hlavný obsah

Na umelej pľúcnej ventilácii je takmer 89 percent ľudí nezaočkovaných

Sme pripravení aj na celoplošný lockdown, hovorí Heger.

Na umelej pľúcnej ventilácii je takmer 89 percent ľudí nezaočkovaných
Na snímke muž na umelej pľúcnej ventilácii. Foto: RTVS

Podľa dát z piatka (19. 11.) bolo na umelej pľúcnej ventilácii až 88,6 percenta pacientov nezaočkovaných. Uviedla to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že vakcinácia je stále najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia.

Povedala tiež, že diskusie o povinnom očkovaní určitých skupín ľudí sa momentálne uskutočňujú na expertnej úrovni.

„Seniori sú najohrozenejšou skupinou s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, čo dokazujú aj dáta z nemocníc. V súčasnosti stále nie je veľká časť z nich chránená vakcínou, čo vedie k zbytočným hospitalizáciám a k ešte zbytočnejším úmrtiam,“ zdôraznila Eliášová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že navrhne povinné očkovanie seniorov, ak to bude v súlade s ústavou.

Počas sobotňajšej (20. 11.) návštevy v popradskej nemocnici ho zdravotníci informovali, že až 80 % ľudí napojených na umelú pľúcnu ventiláciu sa domov už nikdy nevráti. Riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč povedal, že situácia v nemocnici je kritická.

Obsadenosť lôžok v tejto nemocnici je aktuálne na úrovni 94 percent. Z 12 operačných sál fungujú tri a oddelenie ortopédie, ako aj urológie je nefunkčné.

Pozastavenie bielej medicíny

Heger uviedol, že pre zaplnenosť nemocníc covidovými pacientmi sa odkladajú plánované zákroky, teda takzvaná biela medicína. „Na súčasný stav tak doplácajú aj tí, ktorí sa zachovali správne a zaočkovali sa,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že vláda je pripravená zaviesť celoplošný lockdown, ak súčasné opatrenia nespomalia šírenie vírusu.

Očkovanie považuje za jediné východisko z krízy aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO), ktorí opäť vyzval doposiaľ nezaočkovaných občanov, aby tak urobili čím skôr.

„Nech svojou vakcináciou ochránia samých seba, nás všetkých, ale hlavne v súčasnej dobe náš zdravotnícky systém, ktorý slúži všetkým. Pandémia nezaočkovaných likviduje zdravotnú starostlivosť všetkých obyvateľov Slovenska,“ povedal s tým, že podobná situácia ako v popradskej nemocnici je vo viacerých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.

Najhorší na svete

Heger reagoval aj na to, že najhoršia situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 na svete je práve na Slovensku. Podľa jeho slov ho to neprekvapuje a ide o dôsledok nedodržiavania opatrení. Covidový automat bol podľa neho nastavený dobre.

Podľa portálu Our World in Data je Slovensko v rebríčku 7-dňovej incidencie nových prípadov koronavírusu v prepočte na milión obyvateľov na tom najhoršie spomedzi všetky štátov sveta, ktoré informujú o svojich covidových štatistikách.

„Určite to nie je rebríček, v ktorom by sme chceli viesť dlhodobo. Musíme dôsledne dodržiavať pravidlá, inak sa bude situácia len zhoršovať,“ skonštatoval. Zároveň vyzval opozíciu, aby nebojovala proti vláde, ale vstúpila s ňou do zápasu proti pandémii.

Sedemdňová incidencia nových prípadov koronavírusu v prepočte na milión obyvateľov.Foto: Our World in Data
Foto: Our World in Data

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko