Na hlavný obsah

Poľský parlament zamietol návrh na úplný zákaz potratov

Vládnuca strana návrh vopred odmietla.

Poľský parlament zamietol návrh na úplný zákaz potratov
Poľský premiér Mateusz Morawiecki reční počas parlamentnej schôdze. Foto: TASR

Poľský parlament vo štvrtok (2. 11.) podľa očakávania veľkou väčšinou hlasov zamietol návrh zákona, ktorý by ženám v krajine úplne zakázal možnosť podstúpiť potrat.

V prípade prijatia normy navrhnutej občianskou iniciatívou by za interrupciu hrozil rovnaký trest ako za vraždu, informovala agentúra AP.

Za zamietnutie zákona hneď v prvom čítaní v Sejme hlasovalo 361 zákonodarcov, proti ich bolo 48 a 12 sa zdržalo. Najsilnejšia parlamentná strana, vládnuca Právo a spravodlivosť (PiS), návrh vopred odmietla s tým, že je extrémny a kontraproduktívny.

V Poľsku už teraz platia prísne obmedzenia potratov. Tehotenstvo možno legálne ukončiť len vtedy, ak je dôsledkom znásilnenia či incestu alebo ak ohrozuje život matky. Proti ďalšiemu možnému sprísneniu existujúcich zákazov sa vo Varšave aj v ďalších mestách konali protesty.

Poslanci sa návrhom na úplný zákaz interrupcií zaoberali na podnet občianskej iniciatívy, ktorú podpisom podporilo 130 000 ľudí. Stojí za ňou protipotratový aktivista Mariusz Dzieržawski.

Podľa návrhu zmeny trestného zákonníka by za potrat hrozili až doživotné tresty ženám, lekárom a „potratovej loby“.

Podľa jedného z paragrafov by mohol byť trestný aj spontánny potrat, ak by vyšetrovatelia došli k záveru, že tehotná „sa nesprávala tak opatrne, ako by to zodpovedalo žene v jej stave“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet