Na hlavný obsah

Británia opäť prekonala denné maximum nových prípadov koronavírusu

Pribudlo aj 146 úmrtí súvisiacich s covidom.

Británia opäť prekonala denné maximum nových prípadov koronavírusu
Ilustračná snímka - muž v londýnskom metre s rúškom. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo vo štvrtok (16. 12.) odhalilo ďalších 88 376 pozitívnych prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie. V stredu (15. 12.) mala krajina s približne 67 miliónmi obyvateľov 78 610 nových prípadov, a to bol tiež doterajší rekord.

V krajine vo štvrtok tiež pribudlo 146 úmrtí súvisiacich s covidom, čo naopak predstavuje mierny pokles, pretože v stredu štatistiky vzrástli o 165 zosnulých. V Británii sa pritom rýchlo šíri nový veľmi ľahko prenosný variant omikron.

Británia patrí medzi covidom najhoršie zasiahnuté krajiny Európy. Doteraz tu v súvislosti s infekčným ochorením zomrelo 146 937 ľudí.

Obavy z omikronu

Hlavný poradca britskej vlády pre boj s koronavirom Chris Whitty vo štvrtok britským poslancom povedal, že denné počty novohospitalizovaných by čoskoro mohol dosiahnuť nové najvyššie úrovne v dôsledku rýchleho šírenia nákazlivejšieho omikronu. Zdravotníctvo je pod tlakom a chorá je aj časť personálu.

Omikron je taký infekčný, že aj keby sa potvrdilo, že má miernejší priebeh ako iné varianty, mohol by spôsobiť prudký nárast počtu hospitalizácií, povedal Whitty.

Podľa neho je tak možné, že sa prekoná aj doterajší rekord 4 583 hospitalizovaných s covidom za deň z tohtoročného januára. Vo štvrtok v britských nemocniciach prijali ďalších 849 covidových pacientov.

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti aj čas strávený v nemocnici by však mohlo znížiť očkovanie, domnieva sa Whitty. Podľa Susan Hopkinsovej z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) doteraz v Británii preukázateľne hospitalizovali 15 ľudí s omikronom, ale skutočný počet je pravdepodobne oveľa vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet