Na hlavný obsah

V Británii zaznamenali najvyšší počet prípadov za deň od vypuknutia pandémie

Nárast súvisí aj s variantom omikron.

V Británii zaznamenali najvyšší počet prípadov za deň od vypuknutia pandémie
Na ilustračnej snímke muž s ochranným rúškom vychádza zo stanice metra v Londýne. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve za posledných 24 hodín evidovali 78 610 nových prípadov koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie covidu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britská splnomocnenkyňa pre zdravotné záležitosti Jenny Harriesová varovala, že v najbližších dňoch môže dôjsť k „ohromujúcemu“ nárastu.

V Británii, kde žije približne 67 miliónov obyvateľov, vyšiel pozitívny test na covid asi 11 miliónom ľudí. Krajina doteraz zaznamenala vyše 146 000 úmrtí na covid.

Premiér Boris Johnson varoval v súvislosti so šírením nového vysoko infekčného variantu omikron pred „prílivovou vlnou“ nákaz. V utorok (14. 12.) preto v parlamente presadil sprísnenie opatrení, a to aj napriek skutočnosti, že proti plánu hlasovali desiatky členov z jeho vlastnej Konzervatívnej strany. Väčšina reštrikcií schválili len vďaka podpore opozičných labouristov.

Harriesová označila variant omikron za „pravdepodobne najvýznamnejšiu hrozbu“ od začiatku pandémie. „Čísla, ktoré uvidíme v najbližších dňoch, budú dosť ohromujúce v porovnaní s tempom rastu, ktorý sme zaznamenali v prípadoch predchádzajúcich variantov,“ povedala v parlamente. Nový variant podľa nej môže vážne ohroziť zdravotníctvo.

Zvýšený výskyt omikronu

Počet nových prípadov omikronu sa každý deň zhruba zdvojnásobí, najviac ich pribúda predovšetkým v Londýne a Manchestri. Podľa Reuters v Británii zaznamenali vyše 10 000 prípadov omikronu. Najmenej desať ľudí s týmto variantom skončilo v nemocnici a jeden človek zomrel.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid v stredu uviedol, že variant omikron je teraz zodpovedný za približne 60 percent prípadov covidu v Londýne.

„Nikto si neželá ďalšie obmedzenia,“ povedal Javid stanici BBC na otázku, či vláda plánuje ďalej sprísniť pravidlá, aby spomalila šírenie. „Zároveň ľudia chcú bezpečie, pre seba, pre svoju rodinu a pre svojich priateľov,“ uviedol minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet