Na hlavný obsah

Horská záchranná služba pre silný vietor neodporúča pohyb v horách

Pre oblasť Vysokých, Západných, Nízkych Tatier a Veľkej Fatry platí výstraha 3. stupňa.

Horská záchranná služba pre silný vietor neodporúča pohyb v horách
Na snímke turistka v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Horská záchranná služba (HZS) počas pondelka (17. 1.) neodporúča v súvislosti s mimoriadne silným vetrom pohyb v horách. „V takýchto podmienkach je to veľmi nebezpečné. Výrazne preto neodporúčame akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne a ani v nižšie položených lokalitách,“ uvádza HZS na svojej stránke.

„Upozorňujeme všetkých návštevníkov horských oblastí, že počas pondelka na horách očakávame extrémne silný vietor, ktorý bude dosahovať až silu orkánu spojený so snežením,“ dodala HZS.  

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok (17. 1.) výstrahu 2. stupňa, kedy sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 až 30 metrov za sekundu a v nárazoch až 38 až 44 metrov za sekundu.

Pre oblasť Vysokých, Západných, Nízkych Tatier a Veľkej Fatry platí od 10.00 h. dokonca výstraha 3. stupňa. V polohách nad 1 800 metrov nad morom sa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť v nárazoch až 45 – 50 metrov za sekundu. Výstraha platí do 20.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko