Na hlavný obsah

NATO neplánuje vyslať bojové jednotky na Ukrajinu, ak ju Rusko napadne

Uviedol to Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO.

NATO neplánuje vyslať bojové jednotky na Ukrajinu, ak ju Rusko napadne
Generálny tajomník NATO Jens Stolenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať bojové jednotky na Ukrajinu v prípade ruského vpádu do tejto krajiny, ktorá nie je členom NATO. Uviedol to v nedeľu (30. 1.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Nemáme plány na rozmiestnenie bojových jednotiek NATO na Ukrajine. Zameriavame sa na poskytovanie podpory,“ povedal Stoltenberg pre britskú televíziu BBC po otázke, či by vylúčil nasadenie vojakov NATO na Ukrajine, ak by na ňu Rusko zaútočilo.

„Je veľký rozdiel medzi členom NATO a silným a vysoko ceneným partnerom ako Ukrajina. O tom niet pochýb,“ citovala vyjadrenie generálneho tajomníka agentúra Reuters.

Podľa BBC Stoltenberg tiež vyzval na „vyvážený prístup“ v súvislosti s rastúcim napätím okolo Ukrajiny. Táto situácia predstavuje „skutočné nebezpečenstvo“ a krajiny by sa mali naďalej snažiť o politické riešenie, zdôraznil.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu vyhlásil, že Ukrajina nie je pripravená na členstvo v NATO a „nijako by neprispela“ k posilneniu bezpečnosti aliancie.

Členstvo Ukrajiny by však narušilo vzťahy NATO s Ruskom, keďže by bolo „hrubým porušením záväzkov prijatých prezidentmi USA a ďalších členských štátov aliancie“, povedal Lavrov podľa agentúry TASS v programe televízie Pervyj kanal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet