Na hlavný obsah

Vládna kríza po súdnej mape? Kolíková pochopila, že nemá patent na rozum, tvrdí Šeliga

Sulík prirovnal hnutie Sme rodina k nádoru na krku.

Vládna kríza po súdnej mape? Kolíková pochopila, že nemá patent na rozum, tvrdí Šeliga
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Koalícia podľa opozície stráca dôstojnosť, a to je aj pre mimoriadne ostré vyhlásenia, ktoré zazneli po štvrtkovom (17. 2.) rokovaní o reforme súdnictva. Koaliční poslanci v nej však aj napriek pretrvávajúcim roztržkám zmysel vidia a sú ochotní ďalej rokovať.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) hovorí o silnom mandáte, ktorý nemôžu premrhať. Dianie v parlamente sleduje redaktorka Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko Soňa Otajovičová.

Sulík: V koalícii sú zbytoční

Koalícia stojí na hrane ďalšej krízy, ktorú tentoraz rozpútalo štvrtkové hlasovanie o návrhoch súdnej reformy ministersky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Hnutie Sme rodina nezahlasovalo za tri zo štyroch predložených návrhov, za čo im predseda SaS Richard Sulík adresoval tieto slová: „U mňa sa len teda upevňuje ten pocit, že v koalícii sú úplne zbytoční – asi ako nejaký nádor na krku.“

Predseda Smeru-SD Robert Fico si myslí, že koalícia aj takýmito vyjadreniami stráca dôstojnosť. „Keby mne niekto povedal, že som nádorom na krku vo vládnej koalícii, tak do dvoch minút už nie som súčasťou takejto vládnej koalície,“ zamyslel sa.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že problém je u ministerky spravodlivosti a nie v hnutí Borisa Kollára.

„My nie sme v koalícii pre to, aby sme schválili každú blbosť, ktorá niekomu napadne. Rokovania neboli dokončené a dopadlo to tak, ako to dopadlo. Ministerka s tým nemala ísť do parlamentu, keď veľmi dobre vedela, že majú výhrady viacerí poslanci z rôznych strán,“ uviedol.

Šeliga: Ministerka narazila

Za reformu mestských súdov nezahlasovali ani poslanci zo strany Za ľudí. Poslanec za túto stranu Juraj Šeliga však hovorí, že koalícia zmysel má a s ministerkou sú pripravení ďalej diskutovať.

„Stalo sa to, že pani ministerka si myslela, že to pretlačí silou. Neviem, čo mám na to povedať viac ako to, že sa to nestalo. Narazila. A je to úplne v poriadku, lebo pochopila, že nemá patent na rozum,“ povedal.

Premiér Heger zdôraznil, že v presadzovaní reformy súdnictva sa nevzdáva a bude hľadať krízové riešenia. Neschválenie troch zo štyroch častí súdnej mapy považuje za veľmi zlú správu, keďže to ohrozuje vyplatenie peňazí z plánu obnovy.

Na sociálnej sieti napísal, že najväčšie zlyhanie vidí v nenaplnení cieľa dosiahnuť transparentnejšie a odbornejšie súdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál