Na hlavný obsah

Slovenská výprava paralympionikov bude mať 56 členov

Vlajkonosičmi budú Miroslav Haraus a Monika Kunkelová.

Slovenská výprava paralympionikov bude mať 56 členov
Pracovníci tlačia vozík v olympijskej dedine zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu. Foto: TASR/AP

Slovenskí reprezentanti sa na zimných paralympijských hrách (ZPH) v Pekingu predstavia v troch športových odvetviach. Výprava bude mať 56 členov, v úlohe vlajkonosičov sa predstavia Miroslav Haraus a Monika Kunkelová. ZPH 2022 sa uskutočnia od 4. do 13. marca.

Nomináciu schválilo Valné zhromaždenie Slovenského paralympijského výboru (SPV). Hlasovanie prebehlo počas víkendu online a delegáti vyjadrili súhlas s návrhom nominácie Slovenského paralympijského tímu Peking 2022 tak, ako ju predložil Výkonný výbor SPV. Slovenskí reprezentanti sa v Pekingu predstavia na 8. hrách v histórii samostatnosti SR.

V Pjongčangu získali Slováci 11 medailí

Slovensko bude v Pekingu obhajovať 11 medailí z Pjongčangu 2018, z toho bolo šesť zlatých. O všetky sa postarali paraalpskí lyžiari a  medailové nádeje sa budú upierať opäť najmä k nim. Najúspešnejšími zjazdármi sú zrakovo znevýhodnení Henrieta Farkašová, Jakub Krako a Miroslav Haraus, ktorí idú do Pekingu obhajovať tituly paralympijských šampiónov.

Úspešne im sekunduje jediný úplne nevidiaci lyžiar Marek Kubačka, ktorému sa podarilo v roku 2019 vybojovať titul majstra sveta. Stálicami medzi telesne znevýhodnenými stojacimi lyžiarmi sú Martin France a Petra Smaržová. Na čínskych svahoch však nebude chýbať ani mladá krv – na premiéru sa pripravujú Alexandra Rexová a Vanesa Gašková.

Už tretíkrát v rade sa na ZPH prebojovali curleri na vozíku. Reprezentanti v pre Slovensko nie príliš typickom športe sa držia vo svetovej špičke a potrebné body pre účasť získali na svetových šampionátoch A-kategórie v medziparalympijskom období.

Pri premiére v Soči 2014 obsadili 6. miesto, v Pjongčangu 2018 skončili na 9. priečke. Do Pekingu mieri skúsený tím v takmer totožnej zostave, v akej reprezentovali v roku 2018. Iba Imricha Lyócsu nahradí Alena Kánová, ktorá však bola pri prvej účasti v Soči.

Účasť si premiérovo vybojovali aj parahokejisti

Slovensko bude mať prvýkrát v histórii ZPH zastúpenie v dvoch kolektívnych športoch. V hre budú aj parahokejisti, ktorí si právo účasti vybojovali na kvalifikačnom turnaji v Berlíne na prelome novembra a decembra minulého roku. Obsadili na ňom druhé miesto a spolu s Talianskom sa kvalifikovali medzi osmičku tímov, ktorá sa predstaví na paralympijských hrách.

Medzitým už stihli absolvovať v júni 2021 v Ostrave aj premiéru v A-kategórii MS. Slovensko sa v parahokejovom turnaji predstaví spolu s USA, Kanadou, RPC (Ruský paralympijský výbor),  Kóreou, Čínou, Českom a Talianskom. V kvalifikačnom site sa Slovákom podarilo eliminovať štáty, ktoré už majú za sebou účasti na ZPH ako sú Japonsko, Švédsko, Nórsko či Nemecko.  

Slovenskí paralympionici sa predstavia v Pekingu pod hlavičkou Slovenský paralympijský tím (SPT) PEKING 2022. Výprava odletí spoločne do dejiska 25. februára z Frankfurtu nad Mohanom. Curleri a parahokejisti odohrajú svoje zápas priamo v Pekingu, domovom paraalpských lyžiarov bude horské stredisko Jen-čching.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko