Na hlavný obsah

To naj zo ZOH 2022: Vlhovej veľkolepý výstup, dopingom zničená nádej či kokos na svahu

História sa prepisovala aj v hokeji.

Ikonické momenty na ZOH 2022
ZOH 2022 – na snímke zľava Petra Vlhová so zlatou medailou, ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová, jamajský lyžiar Benjamin Alexander a hokejista Juraj Slafkovský s bronzovou medailou.Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Zimné olympijské hry 2022 v Pekingu sú už minulosťou. Definitívne ich uzavrel nedeľný (20. 2.) záverečný ceremoniál. V poradí 24. zimnú olympiádu sprevádzalo mnoho nezabudnuteľných momentov, pri ktorých sa prepisovala história a ktoré obleteli svet, a to aj vďaka slovenským športovcom. Vybrali sme sedem pamätných momentov ZOH 2022.

Z osmičky na vrchol

Po prvom kole slalomu bola Slovenka Petra Vlhová až na 8. mieste (+0,72 s). Na zisk toho najcennejšieho kovu jej vtedy veril zrejme len málokto. Presne to sa ale stalo. Držiteľka veľkého krištáľového glóbusu pridala do svojej bohatej zbierky úspechov po parádnom 2. kole aj zlatú medailu a stala sa prvou Slovenkou, ktorá to v zjazdovom lyžovaní dokázala.

„Po prvom kole to bolo veľmi ťažké, očakávali sme lepšiu jazdu, najmä ja od seba. Snažili sme sa to hodiť za hlavu a som rada, že to môj tím zvládol, bez nich by som to nedokázala. Prízvukovali mi, že som silná a vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou,“ vyznala sa pre RTVS nadšená Vlhová, ktorá pri preberaní zlata nezadržala slzy.

Jej výsledok a unikátny posun na najvyšší stupienok zarezonoval aj vo svete. „Sny sa plnia. Jej misia stať sa historicky prvou slovenskou víťazkou v alpskom lyžovaní bola úspešná,“ napísala BBC. „Neskutočné zlato po comebacku. V bláznivom slalome v Jen-čchingu sa posunula z ôsmej priečky a vybojovala pre svoju krajinu historicky prvý olympijský triumf v alpskom lyžovaní,“ písalo sa v Taliansku.

Na historický úspech už následne ďalšou medailou nenadviazala. Zranenie, vyhorenosť i príprava na zvyšok sezóny Svetového pohára spôsobili, že sa vrátila na Slovensko. „Urobím všetko pre to, aby som bola stopercentná,“ hlásila.

V zjazdovom lyžovaní zaujala tiež najväčšia rivalka Vlhovej Mikaela Shiffrinová. Nie však v pozitívnom slova zmysle. Prekvapivo až trikrát nedokončila preteky, v tímovej súťaži skončili Američania na 4. mieste a Shiffrinová tak nezískala ani jeden cenný kov, pričom deklarovala ambíciu vrátiť sa domov s piatimi medailami. „Neviem, či niekto v histórii ZOH tak zásadne zlyhal,“ zamýšľala sa.

Mladú hviezdu zatienil dopingový škandál

Jedným z najviac skloňovaných mien ZOH 2022 je určite krasokorčuliarka Kamila Valijevová. Reprezentantka Ruského olympijského výboru prepísala históriu v rámci tímovej súťaže, keď ako prvá žena v histórii skočila na olympiáde štvoritý skok a tešila sa zo zlata. Má pritom iba 15 rokov.

V súťaži žien sa jej ale nezadarilo a skončila štvrtá. Predchádzalo tomu viacero okolností. Iba deň po triumfe Rusov v tímovej súťaži totiž antidopingové laboratórium v Štokholme informovalo, že Valijevová mala pozitívny test na zakázanú látku trimetazidín vo vzorke z 25. decembra 2021.

Mladá Ruska to vysvetlila slovami, že omylom „užila lieky starého otca“. Nasledovali dlhé dni právnych analýz, či vôbec môže ďalej súťažiť. Pod piatimi kruhmi napokon predsa len vystúpila opäť, hrozilo však, že v prípade jej umiestnenia na pódiových priečkach by sa nekonal medailový ceremoniál, keďže prešetrovanie kauzy bude pokračovať.

Voľná jazda 15-ročnej talentovanej športovkyni ale vôbec nevyšla. Mladá Ruska neuniesla ťarchu zodpovednosti a nepríjemných okolností. Na ľade pôsobila neisto a nevyhla sa ani pádom. Po dokončení jazdy sa aktuálna majsterka Európy neubránila slzám sklamania.

Najprv karanténa, potom zlá dráha

Nór Jarl Magnus Riiber bol jedným z najväčších favoritov na zisk zlata v severskej kombinácii, napokon mu prischol titul najväčšieho smoliara. O tento kov ho napokon pripravila nevídaná školácka chyba.

Po skoku z veľkého mostíka viedol a zvyšoval svoj náskok počas behu na lyžiach na 10 km, no zle odbočil – namiesto odbočky do ďalšieho okruhu zamieril do cieľa a napokon finišoval až na 8. mieste. „Taká hlúpa chyba. Nie je žiadna zábava celému svetu ukázať, že som ňou premrhal šancu na zlato,“ povzdychol si v cieli smutný rodák z Osla.

Podotknúť treba, že Riibera sprevádzala smola od začiatku hier. Po prílete do Číny mal totiž pozitívny test na koronavírus a musel zamieriť do izolácie. Z nej sa dostal len niečo viac ako deň pred štartom disciplíny.

Štvornásobný majster sveta a trojnásobný držiteľ Svetového pohára sa tešil aspoň z úspechu svojho krajana Jörgena Graabaka, ktorý získal zlato. Celkovo sa Nóri tešili zo 16 zlatých medailí, čím prepísali históriu ZOH. Najúspešnejším z výpravy bol biatlonista Johannes Thingnes Bö, ktorý sa radoval až zo štyroch najcennejších kovov.

Americká Číňanka ako multitalent

Eileen Gu – ďalšie často skloňované meno na ZOH 2022. Iba 18-ročná rodáčka z Kalifornie, ktorá reprezentuje Čínu pod menom Ku Aj-ling, slávila v akrobatickom lyžovaní zisk dvoch zlatých medailí a tiež jednej striebornej. Stala sa len druhou ženou v histórii, ktorá v Big Air predviedla skok s obratom o 1 620 stupňov.

„Všetko sa to spojilo za tie roky. Je to ako zhlboka sa nadýchnuť a vydýchnuť. Cítim sa vyčerpane. Od otváracieho ceremoniálu až doteraz som lyžovala každý jeden deň, takže som naozaj unavená, ale cítim sa pokojne. Cítim vďačnosť, vášeň a hrdosť,“ povedala po zisku troch cenných kovov podľa CNN.

Nezaujala však len svojím akrobatickým majstrovstvom. Sprvu sa diskutovalo najmä o jej občianstve – je Číňanka alebo Američanka? Aby sa stala reprezentantkou najľudnatejšej krajiny sveta, musela by sa zriecť pôvodného občianstva. Pri jej mene sa ale spomínalo dvojaké občianstvo a CNN tak konštatovala, že Čína pravdepodobne obišla vlastné zákony, aby mohla Eileen Gu túto krajinu reprezentovať.

Aj vďaka olympiáde sa z mladučkej akrobatickej lyžiarky stáva vo svete pojem. Rodáčka zo San Francisca je okrem toho aj úspešnou modelkou a spolupracuje s mnohými reklamnými značkami. Jej multitalent tiež potvrdzujú fakty, že dokáže hrať na klavír a prijali ju na Stanfordovu univerzitu.

Neplnoletý chlapec zničil konkurenciu

Slzy smútku zo 4. miesta slovenských hokejistov na ZOH 2010 vo Vancouveri sú zabudnuté. To, čo sa nepodarilo zlatej generácii, sa podarilo talentovaným mladíkom. Slovenský hokej sa nečakane tešil zo zisku bronzových medailí, a to najmä zásluhou ešte nečakanejšieho hrdinu – sedemgólového 17-ročného Juraja Slafkovského.

Prehry v C-skupine proti Fínsku (2:6) a Švédsku (1:4) zisk medaily nepredznačovali. Výhra proti Lotyšom (5:2) a následný osemfinálový triumf nad Nemeckom (4:0) ale priniesli pohodu na slovenské hokejky. Zverenci Craiga Ramsayho hrali čoraz sebavedomejší a agresívnejší hokej. Po tom, čo zarezali Američanov (3:2 po nájazdoch), prenikli do najlepšej štvorky a v boji o bronz naservírovali Švédom pomstu po triumfe 4:0.

„Za 50 a viac rokov, čo som pri hokeji, som nevidel taký tím, kde každý jeden hráč ´položil život´ za to, aby vyhral zápas. Komunikácia na striedačke i na ľade bola neskutočná a vtedy viete, že ste jeden tím,“ chválil výkon svojho tímu Ramsay.

Zaujal najmä spomenutý Slafkovský, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča na turnaji. Analytici sa teraz predbiehajú v predikciách jeho umiestnenia v drafte NHL a predikujú mu aj najlepšiu päťku či dokonca top trojku.

„Je na ceste stať sa skvelým hráčom. Videl som mnohých a nie je ich veľa, ktorí dokážu zvládať veci tak dobre. Má skvelé nastavenie mysle, stále sa usmieva, chce hrať. Už dva roky ho volám kanonier a konečne ukázal, že je to pravda,“ skonštatoval Ramsay na adresu hráča, ktorý mal v prvom zápase zle napísané meno na drese ako „Slafkovksy“. Počas turnaja mu prischla prezývka „Slafgólsky“.

V All Star tíme nechýbal ani gólman Patrik Rybár, ktorý mal dve čisté kontá a úspešnosť zákrokov vyše 96 %.

Historický úspech v hokeji sa napokon podaril aj Fínom, ktorí zdolali SR v semifinále 2:0 a následne si poradili aj s Rusmi 2:1. Vybojovali prvé zlato v hokeji na zimnej olympiáde.

V ženskom hokeji triumfoval neprekvapivo favorit z Kanady. Hráčky krajiny javorového listu tiež zaujali tým, že v rámci skupiny sa odohral ich zápas proti Ruskám s respirátormi na tvári.

Rekordéri…

Každá olympiáda po sebe zanechá stopu aj v podobe nových svetových rekordov a výnimkou nebol ani Peking. Kým Valijevová skončila ako prvá štvoritý skok, aj ďalší krasokorčuliari sa postarali o prekonávanie dosiaľ stanovených limitov.

Ako prví sa o to postarali v súťaži tanečných párov francúzski krasokorčuliari Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron – získali zlaté medaily v novom svetovom rekorde 226,98 bodu, pričom rekord mali aj v bodoch za rytmické tance (90,83).

„Ja som ani nevidela skóre, tie malé číslice pri našich menách. Iba som počula, ako každý kričí a tak som uhádla, že sme zvíťazili,“ jasala Papadakisová podľa AFP. Jej partner dodal: „Ešte nikdy v živote sme neboli v takomto strese. Ale zažívame najlepšie momenty v kariére po programe, v ktorom sme neurobili takmer žiadne chyby. Každá sekunda jazdy bola takmer perfektná.“

Nadviazali na nich čínski krasokorčuliari Wen-ťing Suej a Cchung Chan v súťaži športových dvojíc – mali nový rekord 239,88 b. Ten pôvodný prekonali pre viacero chýb v poslednej jazde len tesne – o šesť stotín bodu.

Nový svetový rekord v krátkom programe stanovil aj Američan Nathan Chen. Za svoju jazdu si vyslúžil 113,97 bodu a prekonal doterajšie maximum japonského rivala Juzura Hanjua (111,82). Neskorší držiteľ zlata predviedol štvoritý flip, trojitý axel aj kombináciu štvoritého lutza s trojitým tulupom, za ktorú samotnú získal viac než 21 bodov.

Od krasokorčuľovania môžeme plynulo prejsť k rýchlokorčuľovaniu. V ňom Švéd s holandskými koreňmi Nils van der Poel vylepšil svoj vlastný rekord na 10 000 km trati, ktorú zvládol za 12:30,74 min. Predošlý rekord pritom stanovil presne rok dozadu na majstrovstvách sveta. Teraz ho vylepšil o 2,21 s.

„Nechcel som pôvodne veľmi riskovať a ísť do toho naplno. Až na trati som pocítil, že by som mohol vylepšiť svetový rekord,“ vyznal sa po pretekoch.

…aj outsideri

To, že olympiáda nie je iba o víťazeniach a rekordoch, zase preukázala Jamajka a ohúrila svet rovnako ako počas ZOH 1988 v Calgary, keď sa ľadovým korytom spustil jamajský štvorbob. V rovnakom športe mal ostrovný štát preslávený rýchlymi šprintérmi zastúpenie aj v Pekingu, a to po 24 rokoch. Nebolo prekvapením, že obsadil posledné 28. miesto.

Viac ale zaujalo iné meno – Jamajčan Benjamin Alexander sa postavil na lyžiarsku trať v mužskom super-G a stal sa vôbec prvým športovcom z tejto krajiny, ktorý pretekal na olympijskej trati. Ak sa teda o bobistoch hovorí ako o „kokosoch na snehu“, Alexander by mohol zožať prívlastok „kokos na svahu“.

Lyžovanie sa pritom 38-ročnému bývalému DJ-ovi zapáčilo počas dovolenky s kamarátmi. „Nikdy predtým som nič podobné nezažil, okolie ma ohúrilo. Čerešničkou na torte bolo sledovať, ako si moji priatelia obuli lyže a jednoducho zmizli. A to sa mi zdalo byť fantastické,“ spomínal podľa CNN.

Inšpiroval sa a začal lyžovať čoraz častejšie aj pod vedením profesionálov. Vystriedal postupne 30 trénerov a keď sa bol pozrieť na ZOH 2018 v Pjongčangu, uvedomil si, že to chce skúsiť tiež. O 4 roky neskôr sa mu to podarilo a svah úspešne zvládol, hoci za víťazom Marcom Odermattom zaostal o 35 sekúnd. „Do pekla, to bolo náročné,“ povzdychol si v cieli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport