Na hlavný obsah

Hokejisti opäť spojili národ. Ramsay: Som hrdý na hráčov i na Slovensko

Kanadskému trénerovi spočiatku mnohí neverili, pripomenul Šatan.

Hokejisti opäť spojili národ. Ramsay: Som hrdý na hráčov i na Slovensko
Na snímke hokejoví reprezentanti SR zľava kapitán Marek Hrivík, Marek Ďaloga, tréner Craig Ramsay a Adrián Holešinský počas osláv na Námestí SNP. Foto: TASR

Slovenský hokejový tím pod vedením trénera Craiga Ramsayho dosiahol na ZOH 2022 ziskom bronzových medailí jeden z najväčších úspechov v histórii slovenského hokeja. Prezident hokejového zväzu Miroslav Šatan v utorok (22. 2.) po návrate na Slovensko vyzdvihol, že hokejisti opäť spojili národ.

Šatan hovorí o zadosťučinení. Zmenám mnohí neverili

„Som rád, že po desiatich rokoch sme urobili pre slovenský hokej zase nejaký úspech. Plní to úlohu nejakého unifikátora, ľudia sa znova tešia, aj keď majú rôzne problémy,“ povedal Šatan.

Zároveň pripomenul, že nastoleným zmenám spočiatku mnohí v slovenskom hokeji naklonení neboli. „Trvalo to niekoľko rokov. Keď Craig prišiel, boli tu pochybovači, ktorí nedôverovali tomu štýlu hokeja ani filozofii, ktorú sme zvolili.“

Craig Ramsay a Miroslav Šatan.
Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a prezident SZĽH, generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan počas tlačovej konferencie.Foto: TASR
Foto: TASR

„Bronzová medaila je zadosťučinením pre nás všetkých, ktorí sme si tú cestu vybrali, aj pre hráčov, ktorí si ju vybojovali,“ podčiarkol Šatan.

„Verím, že teraz si podobný spôsob práce osvoja aj v kluboch. Myslím, že to bude zlepšovať celý slovenský hokej a šancu vychovávať takých šikovných mladých hráčov, akých sme videli na olympiáde,“ zaželal si šéf slovenského hokeja.

Ramsay: Súperovom sme diktovali štýl hry

Tréner Craig Ramsay ocenil, že hráči uverili v to, o čom sa ich snažil presvedčiť. „Hrať rýchlo a tvrdo. Oni to skutočne dokázali. Chvíľu to trvalo, ale bolo vidieť progres tohto tímu,“ uviedol.

Výber pod jeho vedením nedovolil zopakovanie „nočnej mory“ z Vancouveru 2010, keď najslávnejšia generácia slovenských hokejistov nezvládla poslednú tretinu zápasu o bronz.

„Tretia tretina posledného zápasu bola jedna z najlepších, aké som v hokeji videl. Porazili sme Švédov, boli sme veľmi silní. Švédi hrali veľmi dobre, ale my sme určili štýl hry, nenechali sme si ho nadiktovať, išli sme za víťazstvom,“ zdôraznil. „Som veľmi hrdý na týchto hráčov a na celú krajinu,“ dodal.

70-ročný kanadský kouč pôsobil po skončení olympiády šťastným, no mimoriadne unaveným dojmom. „Duel so Švédskom sa skončil veľmi neskoro. Sedeli sme na izbe a len tak som sa spýtal ´koľko je hodín´. Povedali mi, že pol piatej ráno. Odvetil som, že musím ísť do postele. Pri oslavách mi zničili oblek aj košeľu, niečím to poliali, ale to je v poriadku, pretože byť súčasťou týchto osláv bolo pre mňa niečo veľmi výnimočné,“ priznal.

Dočká sa slovenský šport väčšej podpory?

Miroslav Šatan bol pri všetkých doterajších piatich medailových úspechoch slovenského hokeja. Ako kapitán doviedol Slovensko k historickému zlatu na svetovom šampionáte 2002 v Göteborgu, v zbierke má aj dve striebra (2000, 2012) a bronz z MS (2003). Z historicky prvej slovenskej medaily na ZOH sa teší z pozície funkcionára. Aj on si uvedomuje, že aby Slovensko na ďalší úspech nečakalo opäť desať rokov, stále je čo zlepšovať.

„Dlhodobo sa hovorí o slovenskom športe, že je podvyživený. Sme pripravení hľadať aj s inými športmi riešenia. Aj s predstaviteľmi vlády, ak budú ochotní. Máme vypracovanú dlhodobú stratégiu pre hokej, radi sa o ňu podelíme aj s inými športmi. Radi by sme boli príkladom. Samozrejme, nejakú pomoc budeme potrebovať. Vždy sme radi, keď predstavitelia vlády alebo ministerstiev podajú našim aktivitám pomocnú ruku,skonštatoval Šatan.

Poďakoval sa županom, ktorí podporili projekt hokejových akadémií v krajoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport