Na hlavný obsah

EÚ pripraví ďalšie sankcie. Von der Leyenová: Doženieme Kremeľ k zodpovednosti (+reakcie)

Putin si zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie, napísal Johnson.

svetoví lídri
Svetoví lídri reagujú na ruské kroky – na snímke zľava premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson, šéfka EK Ursula von der Leyenová a nemecký kancelár Olaf Scholz.Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Európska únia vo štvrtok (24. 2.) pripraví ďalšie sankcie proti Rusku, o ktorých budú večer debatovať prezidenti a premiéri členských krajín na mimoriadnom samite v Bruseli. V spoločnom vyhlásení reagujúcom na ranný ruský útok proti Ukrajine to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel.

Obaja politici tvrdo odsúdili ruskú agresiu a vyzvali na stiahnutie jednotiek z Ukrajiny. „Takéto použitie sily a nátlaku nemá v 21. storočí miesto. EÚ pevne stojí za Ukrajinou a jej obyvateľmi, ktorí čelia tejto s ničím neporovnateľnej kríze,“ uviedli šéfovia inštitúcií Únie vo vyhlásení.

„Dvadsaťsedmička“ už v stredu (23. 2.) schválila prvý balík sankcií za ruské uznanie nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Komisia a diplomacia EÚ teraz pracujú spoločne so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami na príprave nových postihov. Podľa lídrov budú mať pre Rusko „masívne a vážne následky“.

Reakcie lídrov na vojenskú operáciu

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je štvrtok „strašným dňom pre Ukrajinu a temným dňom pre Európu“. „Naša solidarita je s Ukrajinou a jej obyvateľmi,“ dodal vo vyhlásení. Kancelár sa chystá rokovať s partnermi v skupine vyspelých krajín G7, NATO a EÚ o ďalších krokoch.

„Rusko útokom na Ukrajinu porušilo základné pravidlá medzinárodného poriadku. Svetové spoločenstvo Rusku tento deň hanby nezabudne,“ uviedla vo vyhlásení nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. Ukrajine vyjadrila plnú solidaritu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským „zopakoval podporu Ukrajine, jej zvrchovanosti a územnej integrite“, uviedol Elysejský palác.

„Ocenil tiež chladnokrvný postoj ukrajinského prezidenta v súčasnej situácii,“ dodal. Podpora, ktorú môže Európska únia poskytnúť Ukrajine, bude podľa Macrona predmetom spomenutého mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli.

„Prezident Putin si začatím nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie,“ napísal na twitteri britský premiér Boris Johnson. „Spojené kráľovstvo a jeho spojenci rázne odpovedia,“ dodal s tým, že s ukrajinským prezidentom už hovoril o ďalších krokoch.

„Putin sa snaží vrátiť čas do čias ruského impéria. Ale tým, že to robí, ohrozuje budúcnosť Rusov,“ vyhlásila počas krátkeho ranného brífingu von der Leyenová, podľa ktorej Putin vťahuje Európu do vojny.

„Ostro odsudzujeme neoprávnený útok Ruska na Ukrajinu,“ napísala von der Leyenová. „V týchto temných časoch sa naše myšlienky obracajú k Ukrajine a nevinným ženám, mužom a deťom, ktoré čelia tomuto nevyprovokovanému útoku a boja sa o svoje životy. Doženieme Kremeľ k zodpovednosti,“ dodala.

Útok na Ukrajinu odsúdila aj Kanada. „Kanada rezolútne odsudzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzýva Rusko, aby okamžite ukončilo všetky nepriateľské a provokatívne akcie proti Ukrajine a stiahlo svoje vojenské sily z jej územia,“ povedal kanadský premiér Justin Trudeau. Zdôraznil pritom, že Rusko ponesie za svoje akcie vážne následky.

Ďalší balík sankcií hlásia aj z Austrálie

Austrália uvalila vo štvrtok na Rusko za jeho útok na Ukrajinu „druhú fázu“ sankcií. Očakáva sa aj celá „séria“ nových medzinárodných sankcií na potrestanie Moskvy, informovala tlačová agentúra AFP.

Austrálsky premiér Scott Morrison odsúdil „ilegálny vpád“ Ruska na Ukrajinu. Zároveň oznámil sankcie proti 25 jednotlivcom, štyrom subjektom podieľajúcim sa na vývoji a predaji vojenskej výzbroje a tiež obmedzenia proti štyrom finančným inštitúciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet