Na hlavný obsah

Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie Bosporu a Dardanel pre ruské loďstvo

Chcú tak zamedziť prístup k Čiernemu moru.

Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie Bosporu a Dardanel pre ruské loďstvo
Na archívnej snímke z 9. februára 2022 jedna z troch ľodí sa plaví cez Dardanelskú úžinu do Bosporu až do Čierneho mora. Foto: TASR

Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský veľvyslanec v Ankare. O možnosti, že Kyjev k takémuto kroku v prípade invázie siahne, hovoril ukrajinský veľvyslanec Vasyl Bodnar už v stredu (23. 2.).

„Vyzývame na uzavretie vzdušného priestoru a úžin Bospor a Dardanely. Príslušnú požiadavku sme odovzdali tureckej strane. Zároveň žiadame sankcie proti Rusku,“ povedal Bodnar.

Možnosť uzavrieť spojnicu medzi Čiernym a Stredozemným morom pre cudzie vojnové lode v čase vojny alebo vlastného ohrozenia dáva Turecku zmluva z Montreux z roku 1936. Tá obmedzuje preplávanie vojnových lodí úžinami Bospor a Dardanely len na čiernomorské štáty.

Začiatkom tohto mesiaca ruské námorníctvo presunulo úžinami do Čierneho mora šesť svojich lodí a jednu ponorku. V Čiernom mori trvalo operuje flotila vojenského námorníctva, ktorá má základňu v prístave Sevastopol na anektovanom polostrove Krym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet