Na hlavný obsah

Britskí expremiéri podporili výzvu na postavenie Putina pred medzinárodný súd

Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu.

Britskí expremiéri podporili výzvu na postavenie Putina pred medzinárodný súd
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu. V rámci neho súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

Podľa iniciátorov výzvy by mali byť pred nový „norimberský tribunál“ postavení okrem samotného Putina aj ďalší predstavitelia jeho režimu.

Internetovú petíciu, ktorej cieľom je do konca marca zozbierať dva milióny podpisov, podporilo už približne 740 000 ľudí z celého sveta.

Pod návrh výzvy sa podpísalo už viac než 140 signatárov, medzi ktorými sú medzinárodne známi právnici, akademici či politici.

V zozname signatárov figurujú okrem britských expremiérov Gordona Browna a Johna Majora aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, renomovaný profesor medzinárodného práva Philippe Sands, bývalý predseda Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) Nicolas Bratza či jeden z prokurátorov pôvodného norimberského tribunálu Benjamin Ferencz.

„V Norimbergu sme postavili pred spravodlivosť nacistických vojnových zločincov. Teraz, po ôsmich desaťročiach je našou povinnosťou pričiniť sa o to, aby prišiel deň zúčtovania aj pre Putina“. Komentoval Gordon Brown svoj podpis pod iniciatívou na postavenie Putina pred nový „norimberský“ tribunál.

„Vyzývam každého, aby túto petíciu podpísal,“ uviedol Gordon Brown, ktorý bol predsedom britskej vlády v rokoch 2007-2010.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet