Zdražovanie potravín sa pretavilo aj do cien teplej stravy v reštauráciách a jedálňach. Od mája preto ministerstvo práce zvyšuje stravné na pracovnú cestu pre zamestnancov.
Zmena sa zároveň odzrkadlí na hodnote takzvaného gastrolístka či na vyplatení finančného príspevku od zamestnávateľa.
Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) je presvedčený, že tým pomôže státisícom pracujúcich. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.
„Tento príspevok sa zvyšuje o 17,5 % z 2,11 eura na 2,48 eura. Pre priemerného zamestnanca je to plus 85 eur ročne, ktoré takýmto spôsobom dostane na stravu,“ vysvetlil Krajniak.
Rozumné opatrenie
Minimálna hodnota stravného lístka sa po novom zvýši na 4,50 eura. Zamestnávatelia považujú toto opatrenie v súčasnej ekonomickej situácii za rozumné. Suma stravného sa totiž nezvyšovala od februára 2019.
„Problém s gastrolístkami je ten, že za posledné dva roky boli zmrazené a medzitým ich reálna hodnota klesla,“ uviedol socioekonomický analytik Ján Košč z Občianskeho združenia Pracujúca chudoba.
„Momentálne sa len v podstate napráva táto disproporcia, ktorá však nezohľadňuje aktuálne zvyšovanie cien. V raste ceny gastrolístka je započítaná inflácia len do decembra 2021,“ dodal.
Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) pripúšťa, že pre firmy je navýšenie príspevku na stravu náklad, avšak zamestnanci si prilepšia mesačne aj o 10 eur.