Na hlavný obsah

Česko chce uzavrieť obrannú dohodu s USA, potvrdila ministerka Černochová

Chce tiež modernizovať českú armádu.

Česko chce uzavrieť obrannú dohodu s USA, potvrdila ministerka Černochová
Na snímke zľava česká ministerka obrany Jana Černochová a jej rezortný partner Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) vo Washingtone oficiálne potvrdila zámer Českej republiky uzavrieť so Spojenými štátmi obrannú dohodu DCA. Svojmu náprotivkovi Lloydovi Austinovi to povedala na začiatku štvrtkového (21. 4.) rokovania v Pentagone.

Chce s ním rokovať aj o otázke nákupu ďalších vojenských vrtuľníkov Bell, stíhacích lietadiel a o budúcnosti ťažkej brigády českej armády. Ministerka tiež upozornila, že Česko vie poslať na Ukrajinu ďalší vojenský materiál.

Ministerka povedala Austinovi, že sa teší na diskusiu napríklad o pomoci Ukrajine alebo o spolupráci pri modernizácii českých ozbrojených síl. Austina ubezpečila, že ČR sa chystá dodržať záväzok k NATO a v roku 2025 vydávať na svoju obranu 2 % HDP.

Spomenula tiež spoluprácu pri vytváraní aliančnej jednotky na Slovensku. Svoje jednotky sa NATO rozhodlo vyslať na Slovensko a do ďalších východných členských krajín v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine. Česko bude veliť slovenskému zoskupeniu, vojakov tam vyšlú aj Spojené štáty.

„Rada by som oficiálne potvrdila český zámer podpísať DCA, ktorá posilní našu pozíciu dobrého spojenca Spojených štátov,“ povedala Černochová. Verí, že táto dohoda prehĺbi vzájomnú spoluprácu nielen v rámci NATO, ale aj pri modernizácii českej armády. „Snažíme sa nahradiť zastarané sovietske vybavenie modernými vojenskými systémami a ukončiť našu závislosť od Ruska,“ poznamenala.

Česko je podľa nej uprostred rokovaní o získaní ďalších vrtuľníkov Bell, ale zároveň musí riešiť budúcnosť ťažkej brigády a stíhacích lietadiel. „Preto by som sa rada opýtala na možnosti spolupráce konkrétne v týchto oblastiach,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet