Na hlavný obsah

Rokovanie mandátového výboru o Ficovi bude pokračovať v stredu večer

Prerušili ho, keďže začala mimoriadna schôdza parlamentu.

Rokovanie mandátového výboru o Ficovi bude pokračovať v stredu večer
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Rokovanie mandátového a imunitného výboru Národnej rady (NR) SR, ktorý sa zaoberá žiadosťou generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer-SD) do väzby, prerušili.

Pokračovať má v stredu (27. 4.) večer po schôdzi NR SR. Potvrdila to jeho predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽANO).

Do diskusie na výbore sú ešte prihlásení traja poslanci. „Dĺžku neviem odhadnúť, lebo ozrejmujú skutočnosti, ktoré niekedy netrvajú jednu minútu,“ priblížila šéfka výboru. Na rokovaní výboru sa zúčastňujú Ficovi obhajcovia aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanci Smeru-SD sa z rokovania ospravedlnili. Prítomných bolo desať poslancov.

Žiadosťou generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Fica do väzby by sa mala NR SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar. Kaliňáka už v sobotu (23. 4.) poslal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do väzby, rozhodnutie však musí potvrdiť Najvyšší súd (NS) SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko