Na hlavný obsah

Rusi prenikli do oceliarní Azovstal, píše Ukrajinská pravda

V areáli sa skrývajú stovky civilistov.

Rusi prenikli do oceliarní Azovstal, píše Ukrajinská pravda
Na satelitnej snímke sú oceliarne Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky prenikli do oceliarní Azovstal, poslednej ukrajinskej bašty v Mariupole, o ktorú sa teraz tvrdo bojuje, napísal v stredu (4. 5.) na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenované zdroje.

O ťažkých bojoch o oceliarne v rovnaký deň v televízii hovoril aj starosta Mariupolu.

Ruský útok sa začal už v utorok (3. 5.) večer po čiastočnej evakuácii civilistov z oceliarní, v stredu (4. 5.) sa Rusi predrali do areálu oceliarní, ktoré pred tým bombardovali a ostreľovali. „V Azovstale sa odohrávajú ťažké boje. S ukrajinskými vojakmi nie je spojenie,“ napísal denník.

Stovky civilistov vrátane desiatok detí

Ukrajinskí vojaci a doteraz neevakuovaní civilisti využívajú kryty v podzemí oceliarní. Mnohí vojaci sú ranení.

O ťažkých bojoch o oceliarne informoval aj starosta mesta Vadym Bojčenko. „Naši statoční chlapci bránia túto pevnosť, ale je im veľmi ťažko, pretože pevnosť ostreľujú (Rusi) ťažkým delostrelectvom, tankami a aj z lodí a bombardujú z lietadiel,“ povedal ukrajinskej televízii.

V oceliarňach podľa starostu ešte zostávajú stovky civilistov, vrátane viac ako 30 detí. „Bohužiaľ vypadlo spojenie, a tak nevieme, čo sa deje, či sú v bezpečí, alebo nie,“ dodal starosta podľa agentúry Interfax-ukrajina.

Strategicky položený prístav Mariupol pri Azovskom mori obliehali ruské jednotky a milície proruských separatistov od začiatku marca.

Mesto sa má stať stredobodom osláv

Do zdevastovaného mesta v stredu (4. 5.) podľa ukrajinskej rozviedky pricestoval prvý zástupca šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko, aby tu zorganizoval oslavy 9. mája.

V tento deň Rusko oslavuje sovietske víťazstvo v druhej svetovej vojne, a to aj tradičnými vojenskými prehliadkami v Moskve a ďalších mestách.

„Mariupol sa podľa ruských plánov má stať stredobodom osláv. V meste sa teraz odpratávajú z hlavných ulíc ruiny, telá mŕtvych a nevybuchnutá ruská munícia,“ citovala agentúra Interfax-Ukrajina zo správy rozviedky.

Súčasne sa podľa nej chystá propagandistická kampaň, ktorá má Rusom predviesť „radosť“ miestnych obyvateľov z okupácie, a preto Mariupol navštívil kremeľský propagandista Vladimir Solovjov a šéf doneckých separatistov Denis Pušilin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet