Na hlavný obsah

Vláda schválila investičnú pomoc pre päť firiem v celkovom objeme 25 miliónov eur

Podniky plánujú vytvoriť 250 pracovných miest.

Vláda schválila investičnú pomoc pre päť firiem v celkovom objeme 25 miliónov eur
Na snímke členovia vlády SR na jej schôdzi. Foto: TASR

Vláda schválila investičnú pomoc pre päť firiem v celkovom objeme 25 miliónov eur. Má podobu dotácií aj daňových úľav. Investičné stimuly dostanú PCA Slovakia, Kamax Fasteners, Solar Turbines Slovakia, Muehlbauer Technologies a Kerex.

Podniky pritom plánujú na Slovensku spolu preinvestovať okolo 150 miliónov eur a vytvoriť asi 250 nových pracovných miest.

Najväčšiu pomoc získa Stellantis

Najvýraznejšia pomoc smeruje už ohlásenej investícii trnavskej automobilky Stellantis, ktorú štát podporí sumou viac ako 15 miliónov eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok.

V Trnave by sa mali vyrábať štyri nové modely vozidiel s elektrickým pohonom. Investícia by v rozmedzí rokov 2021 až 2024 mala predstavovať sumu minimálne 100 miliónov eur. Automobilka neavizuje vznik nových pracovných miest, bude však povinná zachovať 3 648 už existujúcich pozícií.

Úľava na dani z príjmov

Ďalší stimul získa spoločnosť Muehlbauer Technologies, ktorá plánuje v lokalite Dolné Krškany pri Nitre vybudovať novú prevádzkareň pre spracovanie plechu a lakovanie kombinovanú s technologickým centrom. Pomoc je vo výške 1,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Kabinet schválil aj stimul vo výške 3,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov pre bardejovský Kamax Fasteners na rozšírenie závodu na výrobu vysokopevnostných spojovacích súčiastok pre automobilový priemysel.

Pomoc štátu dostane aj firma Kerex na rozšírenie kapacity svojej prevádzkarne v Michalovciach a spoločnosť Solar Turbines Slovakia na vybudovanie technologického centra na vývoj softvéru turbín v Košiciach.

V prvom prípade ide o stimul 950 000 eur vo forme úľavy na dani z príjmov. V druhom o necelých 3,38 milióna eur, a to vo forme úľavy na dani z príjmov na úrovni 682 000 eur a vo forme príspevku na vytvorené nové pracovné miesta vo výške takmer 2,7 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika