Na hlavný obsah

OPRAVA: Putin: Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém

Rusko nemá ťažkosti s týmito krajinami, tvrdí.

OPRAVA: Putin: Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém, vyhlásil v pondelok (16. 5.) podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin. Rusko by muselo reagovať, ak by Severoatlantická aliancia chcela do týchto krajín rozširovať vojenskú infraštruktúru, upozornil.

Povedal tiež, že Rusko nemá so Švédskom ani Fínskom ťažkosti a že rozšírenie Aliancie je záujmom Spojených štátov.

Spojené štáty podľa Putina podporovaním rozširovania NATO robia „agresívne“ kroky na ďalšie vyostrovanie už tak vypätej svetovej bezpečnostnej situácie.

Putin nespresnil, aké by Moskva prijala kroky v prípade presunu infraštruktúry NATO na územie Fínska a Švédska. „Uvidíme, aké pre nás vytvoria hrozby,“ povedal. „Vytvára sa tu problém bez akýchkoľvek dôvodov. Budeme reagovať príslušným spôsobom,“ dodal.

Fínsko sa Švédsko snaží o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Putin opakovane ospravedlňuje útok na svojho suseda tým, že sa Rusko cítilo ohrozene rozširovaním NATO na východ po rozpade Sovietskeho zväzu.

Putin hovoril na summite lídrov krajín združených v Organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), na ktorom sa zišli tiež lídri Arménska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Bieloruska.

Bieloruský líder Alexander Lukašenko na stretnutí vyzval členov ODKB, aby zostali jednotní, a obvinil Západ z toho, že chce konflikt na Ukrajine predlžovať a tým čo najviac oslabiť Rusko.

Lukašenko tiež odsúdil „pekelné sankcie“, ktoré západné krajiny uvalili na jeho krajinu a ktorým sa podľa neho dalo predísť, ak by aliancia ODKB hovorila jedným hlasom. „Bez jednotného postoja bude zjednotený Západ navyšovať tlak na postsovietsky priestor,“ povedal Lukašenko.

Upozornenie: V pôvodne zverejnenom texte o 14.36 h prebratom z agentúry ČTK sme uviedli, že Putin vyhlásil, že plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO sú problém. Túto pôvodnú informáciu priniesla agentúra Reuters, ktorá ju následne opravila na to, že Putin vyhlásil, že plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet