Na hlavný obsah

MS 2022: Švajčiari stále bez straty bodu, Švédsko zdecimovalo Nórov

Helvéti skóre otočili z 0:2.

MS 2022: Švajčiari stále bez straty bodu, Švédsko zdecimovalo Nórov
Švajčiarski hokejisti počas zápasu proti Francúzsku na MS 2022. Foto: TASR/AP

Hokejisti Švajčiarska splnili úlohu favorita, keď v nedeľnom (22. 5.) zápase A-skupiny MS vo Fínsku zdolali Francúzsko 5:2. Po prvej tretine prehrávali 0:2, od druhej však na ľade dominovali a prevahu potvrdili aj gólmi.

Aj po šiestom zápase sú stopercentní a ako jediný tím zatiaľ na turnaji nestratili ani bod.

Lídri „slovenskej“ skupiny v Helsinkách uzavrú účinkovanie v prvej fáze šampionátu priamym súbojom o 1. miesto v A-skupine, ktorým bude v utorok (24. 5.) o 11.20 h SELČ zápas s Nemeckom. Francúzi sa s turnajom rozlúčia v rovnaký deň, keď o 19.20 h nastúpia proti Kanade.

V úvodnej tretine boli nebezpečnejší Francúzi, ako prvý sa presadil Texier – 0:1. Claireaux v prečíslení upravil na 2:0 pre Francúzsko.

Po prvej prestávke sa obraz hry zásadne zmenil. Švajčiari dostali hru pod kontrolu. Po 25 sekundách skóroval Hischiera, na 2:2 vyrovnal Riat. Ambühl otočil na 3:2.

Aj v tretej tretine mali Švajčiari dianie vo svojej réžii. V 52. minúte pridal gólovú poistku Kukan, ktorý zužitkoval zakrytý výhľad francúzskeho brankára – 4:2. Skóre zápasu uzavrel Hischier gólom do prázdnej bránky – 5:2.

Švédi sa pohrali s Nórmi

V súbežne hranom zápase švédski hokejisti zvíťazili v zápase B-skupiny MS vo Fínsku nad Nórskom vysoko 7:1. Švédom patrí v B-skupine druhé miesto o bod za domácim Fínskom a oba tímy majú istý postup do štvrťfinále.

V záverečnom skupinovom zápase sa Švédi stretnú v utorok o 11.20 h s Lotyšskom. Nórov, ktorí už nemajú šancu postúpiť, čakajú o štyri hodiny neskôr reprezentanti Spojených štátov.

„Tri korunky“ sa dočkali v 11. minúte, v presilovke si zrazil puk do siete Johannesen. Nóri si potom zahrali tri presilovky, krátko aj 5 na 3, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Švédi rozhodli zápas v druhej tretine, keď rozvlnili sieť štyrikrát.

Nóri zaznamenali čestný úspech hneď po druhej prestávke, keď sa presadil Fladeby, ale Švédom vrátil päťgólové vedenie o necelé dve minúty Friberg. V 50. minúte pridal siedmy švédsky gól Asplund a favoriti bez problémov dotiahli duel od víťazného konca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport