Na hlavný obsah

Európska komisia schválila poľský plán obnovy

Krajina čakala takmer rok od jeho odovzdania.

Európska komisia schválila poľský plán obnovy
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska komisia v stredu (1. 6.) po mesiacoch sporov o nezávislosť justície schválila Poľsku plán obnovy, na základe ktorého sa krajine otvorí prístup k balíku takmer 36 miliárd eur z mimoriadneho únijného fondu vytvoreného v reakcii na koronavírusovú krízu.

https://twitter.com/WSFenglish/status/1532046312643895296

Aby Varšava mohla peniaze skutočne čerpať, bude musieť priebežne plniť ďalšie podmienky spojené s právnym štátom. Únijná exekutíva to oznámila v tlačovej správe.

Poľsko, na rozdiel od veľkej väčšiny ostatných členských štátov, muselo na kladné hodnotenie svojej investičnej stratégie čakať takmer rok od jej odovzdania.

Príčinou boli výhrady Komisie k fungovaniu poľských súdov, na ktoré podľa Bruselu získava príliš veľký vplyv vláda.

Varšava však podľa únijných činiteľov v posledných týždňoch ukázala dobrú vôľu a rozhodla sa zrušiť kritizovanú disciplinárnu komoru najvyššieho súdu. Kritici z radov opozície však hovoria o tom, že zmeny sú iba kozmetické a nezávislosť justície nezaručujú.

Maďarsku sa Komisia nechystá schváliť

„Poľský plán zahŕňa míľniky vzťahujúce sa na významné aspekty nezávislosti súdnictva, ktoré sú obzvlášť dôležité na zlepšenie investičnej klímy,“ uviedla v stredu Komisia, podľa ktorej len splnenie týchto priebežných podmienok zaručí Poľsku možnosť čerpať z fondu.

Krajina má byť po Taliansku a Španielsku najväčším príjemcom priamych dotácií z mimoriadneho balíka pozostávajúceho zo 750 miliárd eur. Na priamych platbách má dostať takmer 24 miliárd eur, o zvyšok svojho podielu môže požiadať v rámci výhodných pôžičiek.

Únijné inštitúcie majú s Varšavou dlhodobé spory nielen o nezávislosť súdov, ale aj o prístup k verejnoprávnym médiám či sexuálnym menšinám. Poľská konzervatívne-národná vláda tvrdí, že tieto otázky nie sú v kompetencii EÚ, v niektorých bodoch však vychádza Bruselu v ústrety. V tom sa líši od Maďarska, ktorého plán obnovy sa komisia v najbližších mesiacoch schváliť nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet